Suočeni sa rastućim troškovima kakaoa, neki proizvođači u Srbiji pribegavaju zameni kakao-putera jeftinijim, biljnim mastima kako bi smanjili cenu koštanja čokolade

Cena čokolade u Srbiji značajno je porasla poslednjih meseci, a glavni razlog za to su klimatske promene koje pogađaju proizvodnju kakaoa, osnovne sirovine za ovaj omiljeni slatkiš. Na globalnom nivou, loši vremenski uslovi i bolesti useva smanjili su prinose kakaoa, što je dovelo do rasta cena na svetskom tržištu. Ovaj problem nije zaobišao ni srpske proizvođače, koji se suočavaju sa velikim izazovima kako bi održali svoje poslovanje.

Žarko Milanović, pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine, istakao je značaj globalnih kretanja na cenu kakaoa i uticaj na lokalne proizvođače.

- U svim kategorijama u kojima Srbija nije proizvođač primarne sirovine, samo tržište i proizvođači zavise od globalnih kretanja, a takav je slučaj i sa kakaom. Mi kao mala zemlja imamo smanjenu elastičnost na nagle promene na globalnim kretanjima, zato što usled malog tržišta, naši proizvođači ne mogu da prave dugoročne terminske ugovore, kojima bi mogli da fiksiraju cene sirovina i onda na taj način da obezbede stabilnost i predvidivost svojih proizvođačkih cena. Zbog toga je važno razvijati i robne berze u Srbiji i jačati instituciju robnih berzi i tržište kapitala, kako bi kroz ta dva elementa moglo da se tržište i sirovinski troškovi inputa koji dolaze sa međunarodnih tržišta bolje predvide i da se njima bolje upravlja - rekao je Milanović.

Suočeni sa rastućim troškovima kakaoa, neki proizvođači u Srbiji pribegavaju zameni kakao-putera jeftinijim, biljnim mastima kako bi smanjili cenu koštanja čokolade. Međutim, ovakve zamene mogu imati negativne posledice po zdravlje potrošača. Bisa Amidžić, diplomirani inženjer tehnologije, ističe da zamena kakao-putera palminim uljem i drugim biljnim mastima može smanjiti troškove proizvodnje, ali može i značajno uticati na kvalitet i nutritivnu vrednost čokolade.

Biljne masti, posebno hidrogenizovane, sadrže više zasićenih masti i trans-masnih kiselina koje su povezane sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Čokolade sa hidrogenizovanim biljnim uljima mogu imati različit nutritivni profil u poređenju sa čokoladom sa kakao-maslacem. Zbog toga su mnoge zemlje uvele regulative koje zahtevaju deklarisanje sadržaja trans-masnih kiselina na nutritivnim tabelama koje se nalaze na samoj ambalaži proizvoda. Potrošači moraju biti pažljivi prilikom konzumiranja proizvoda koji sadrže hidrogenizovanu biljnu mast i obratiti pažnju na deklaracije o sastojcima kako bi napravili informisan izbor

Kako bi očuvali kvalitet svojih proizvoda, proizvođači čokolade moraju da balansiraju između rastućih troškova i održavanja standarda kvaliteta. Iako će većina proizvođača biti primorana da poveća cene, mnogi veruju da će potrošači prepoznati i podržati napore da se očuva autentičnost i nutritivna vrednost čokolade. Podizanje svesti o ovim izazovima i transparentno informisanje potrošača o kvalitetu proizvoda ključni su za dugoročnu održivost tržišta čokolade u Srbiji.

Iako povećanje cena nije zaobišlo ni čokolade, osećaj koji ona donosi podstaći će potrošače na promene njihovih navika kako se ne bi odricali užitka koji pruža prava čokolada.

Autor: redporal.rs