Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao jasno kršenje međunarodnog prava.

Severna Koreja pustila je 90 balona koji su nosili propagandne letke i smeće na 2 pogranične provincije na jugu zbog čega su vlasti upozorile stanovnike da ostanu u kućama, kao i to da ne diraju bele balone i plastične vrećice pričvršćene na njih jer sadrže prljavi otpad i smeće, piše BBC.

Inače, Severna i Južna Koreja koristile su balone u svojim propagandnim kampanjama od Korejskog rata 1950-ih. Nedavni incident dogodio se nekoliko dana nakon što je Severna Koreja rekla da će se osvetiti čestom rasipanju letaka i drugog smeća u pograničnim područjima od aktivista na Jugu, piše Avaz.

- Gomile otpadnog papira i prljavštine uskoro će biti razbacane po pograničnim područjima i unutrašnjosti Južne Koreje i izravno će iskusiti koliko je napora potrebno za njihovo uklanjanje - rekao je zamjenik ministra obrane Severne Koreje Kim Kang-il u izjavi državnim medijima u nedjelju. Južnokorejska novinska agencija Yonhap saopštila je da su neki od palih balona nosili, kako se čini, fekalije sudeći po tamnoj boji i mirisu.

Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao jasno kršenje međunarodnog prava.

- To ozbiljno ugrožava sigurnost našeg naroda. Severna Koreja je u potpunosti odgovorna za ono što se događa zbog balona i oštro upozoravamo Severnu Koreju da odmah zaustavi ovu nehumanu i grubu akciju - saopštila je vojska.

Autor: Avaz