To je 0,5% bruto domaćeg proizvoda

Trgovina drogom, ilegalna prostitucija i šverc duvana doneli su u Holandiji oko 17 milijardi evra 2021. godine, ali je većina prihoda otišla u inostranstvo, pokazuje nova studija holandske nacionalne statistike, piše 24Chasa.bg.

Ukupno su ilegalne aktivnosti donele 4,5 milijardi evra holandskoj ekonomiji 2021. godine, navodi se u izveštaju. Najveću zaradu ostvario je kokain, koji je ostvario prodaju od 10,7 milijardi evra, ali je 90 odsto prihoda otišlo u inostranstvo, prenosi BTA.

- Veliki deo međunarodne trgovine drogom koja se odvija u Holandiji vode ljudi koji ne žive ovde - navodi Holandska kancelarija za nacionalnu statistiku u publikaciji.

Procena nezakonitih aktivnosti u nacionalnim računima.

Pored trgovine kokainom, Nacionalni zavod za statistiku ocenjuje i proizvodnju i promet kokaina, sintetičkih droga, proizvodnju i promet kanabisa, prostituciju i nelegalnu proizvodnju i promet duvana. U slučaju kanabisa i prostitucije, statistika meri više od dela koji pripada ilegalnoj ekonomiji, već i legalnog i tolerisanog dela.

U 2021. godini ukupna dodata vrednost nezakonitih radnji iznosi 4,5 milijardi evra, što je 0,5% bruto domaćeg proizvoda. U Holandiji će 2021. godine od trgovine i proizvodnje sintetičkih droga zaraditi preko 3 milijarde. evra. Kao i kod trgovine kokainom, veliki deo teče u inostranstvo. Gotovo trećina tog prihoda doprinosi bruto domaćem proizvodu.

Autor: redportal.rs