Svetska veslačka federacija ističe negativni kontekst koji je izazvao štetne posledice u organizaciji 2 velika takmičenja u našoj zemlji.

Na hitno sazvanoj sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije održanoj danas, pokrenut je postupak protiv Veslačkog saveza Srbije usled narušavanja Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta zbog niza nepravilnosti u radu u produženom vremenskom periodu

- Svetska veslačka federacija obratila se krajem prošle nedelje Ministarstvu sporta i Olimpijskom komitetu Srbije pismom u kome zahteva da se hitno reši situacija u Veslačkom savezu Srbije. U nizu nepravilnosti koje prate rad VSS kroz ceo olimpijski ciklus, Svetska veslačka federacija posebno ističe negativni kontekst koji je već izazvao višestruke štetne posledice u organizaciji 2 velika veslačka takmičenja u našoj zemlji, navodeći Svetski kup 2022 i Svetsko prvenstvo 2023. Netransparentno delovanje i velika dugovanja VSS doveli su do oduzimanja Evropskog prvenstva 2025. našoj zemlji. Svetska veslačka federacija posebno ističe činjenicu da su bili primorani da donesu nezabeleženu odluku do sada i da suspenduju Veslački savez Srbije čime je našim veslačicama i veslačima u tom trenutku bilo zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima.

- Da bi se izbegla ova situacija i da bi se zaštitili naši najbolji veslači i veslačice od mogućih negativnih uticaja na pripreme i nastup na Olimpijskim igrama, Izvršni odbor OKS je na današnjoj hitnoj sednici na osnovu mišljenja Statutarno – pravne komisije, doneo jednoglasnu odluku da pokrene postupak protiv Veslačkog saveza Srbije zbog moguće povrede Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta i da do okončanja tog postupka suspenduje VSS iz članstva. Ova suspenzija se ne odnosi na veslačice i veslače koji su učesnici sportskih programa OKS koji se takmiče na takmičenjima u ingerenciji Olimpijskog komiteta Srbije. Olimpijski komitet Srbije će na dalje nastaviti direktno da finansira pripreme i nastupe naših najboljih veslačica i veslača, kako bi se obezbedile njihove nesmetane pripreme za nastup na Olimpijskim igrama.

Autor: Mondo