Direktor Republičkog zavoda za statistiku preminuo u 71. godini 🙏🏼

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević preminuo je jutros u 71. godini. Kovačević je rođen 24. avgusta 1952. godine u Kazancima (Gacko), a osnovnu školu je završio u Nikšiću, dok je gimnaziju završio u Gornjem Milanovcu. Diplomirao je na PMF-u u Beogradu 1976. godine. Iste godine upisao je postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u organizaciji Saveznog zavoda za statstiku i angažmana (profesora i programske asistencije) Indijskog statističkog instituta u Kalkuti.

Za zamenika direktora Republičkog zavoda za statistiku Srbije postavljen je 2003. godine, sa zadatkom harmonizacije i unapređenja statističkog sistema, a postavljen je ponovo na isti položaj 2011. godine.

Ovim povodom se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

Sa tugom sam primio vest o smrti dr Miladina Kovačevića, jednog od najvećih stručnjaka u oblasti statistike i uvaženog člana najrelevantnijih globalnih organizacija i instituta u ovom domenu. Veliki erudita i patriota, perfekcionista u svakom poslu, dr Kovačević je postavljao pred sebe i svoje zaposlene najviše standarde, bez obzira na zadatak koji je bio pred njima. Zaljubljenik u preciznost matematike, postepeno je širio oblasti statističkih ispitivanja, a neke od analiza i projekcija koje se odnose na budućnost naše zemlje i po nekoliko decenija unapred, svedoče o njegovoj viziji Srbije, koju je voleo više od svega.

Autor: tanjug.rs/redportal.rs