Nakon smrti pripisuju mu se DVA ČUDA 🙏🏼

Tinejdžer rođen u Londonu – čija je veština u širenju učenja katoličke crkve na internetu dovela do toga da su ga nazvali Božjim influenserom – trebalo bi da bude proglašen za sveca. Karlo Akutis je umro 2006. u dobi od 15 godina, što znači da će biti prvi milenijalac - osoba rođena od ranih 1980-ih do kasnih 1990-ih - koji će biti kanonizovan.

Papa Franja mu je već pripisao drugo čudo: izlečenje studenta u Firenci koji je imao krvarenje na mozgu nakon povrede glave. Karlo Akutis je proglašen blaženim 2020. godine, čime je otvoren put ka proglašenju za sveca, nakon što mu je pripisano njegovo prvo čudo - isceljenje brazilskog deteta od urođene bolesti koja pogađa njegov pankreas. Datum kanonizovanja još nije poznat.

Karlo Akutis je umro u Monci, u Italiji, nakon što mu je dijagnostikovana leukemija. Njegovo telo je prebačeno u Asizi godinu dana nakon njegove smrti, a trenutno je izloženo zajedno sa drugim relikvijama koje su povezane sa njim.

Osim što je dizajnirao veb-stranice za svoju parohiju i školu, postao je poznat po pokretanju veb-stranice koja želi da dokumentuje svako prijavljeno euharistijsko čudo, a ona je pokrenuta nekoliko dana pre njegove smrti. Zbog svog rada, nedugo nakon njegove smrti, proglašen je Božjim Inflenserom.

Sećanje na njega se čuva i u Velikoj Britaniji, gde je 2020. godine nadbiskup Birmingema osnovao parohiju blaženog Karla Akutisa koja obuhvata crkve u Vulverhemptonu i Vombornu. Statua budućeg svetitelja se nalazi u Madervelu.

Čuda se obično istražuju i procenjuju u periodu od nekoliko meseci, pri čemu osoba ispunjava uslove za kanonizaciju nakon što joj se pripišu dva. Da bi se nešto smatralo čudom, obično je potrebno da to bude čin koji je izvan onoga što je moguće u prirodi - kao što je iznenadno izlečenje osobe za koju se smatra da je blizu smrti. Najnovija osoba koja je kanonizovana bila je Marija Antonija de Paz i Figeroa, poznata i kao Mama Antula, religiozna sestra iz 18. veka koja je postala prva svetica u Argentini.

Autor: bbc.com