Delegaciju Srbije u Njujorku predvodi predsednik Aleksandar Vučić. ☝

U Generalnoj skupštini UN danas će se glasati o rezoluciji o Srebrenici, koju su predložile Nemačka i Ruanda. 👇

Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o predlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati, pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju.

Na glasanju u Generalnoj skupštini UN zemlje nemaju pravo veta, a svaka od 193 države članica ima pravo na jedan glas.

Iako Crna Gora nije među kosponzorima, najavljeno je da će ta zemlja glasati za usvajanje rezolucije, nakon što je podnela amandmane na nacrt rezolucije.

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

Delegaciju Srbije u Njujorku predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je u ponedeljak, pre puta u Njujork, prisutvovao molebanu koji je u Hramu Svetog Save u Beogradu održao patrijarh SPC Porfirije, koji je Vučiću poželeo da ima mudrosti i odlučnosti da svedoči istinu, piše Tanjug, prenosi Pink.rs.

Po blagoslovu patrijarha Porfirija u podne će u znak podrške srpskom narodu zvoniti zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve.

Autor: Pink.rs