Potpukovnik Denis Vasiljuk stradao u SU-27 👆🏼

Denis Vasiljuk je važio za jednog od najboljih pilota ukrajinskog vazduhoplovstva i služio je u 831. brigadi taktičke avijacije Oružanih snaga Ukrajine. Sada se u ukrajinskom medijskom prostoru pojavila čitulja. Navodi se da je potpukovnik bio višestruki nosilac ukrajinskog ordena za hrabrost.

Poznato je da je avion SU-27, kojim je upravljao Vasiljuk, oboren prilikom napada na zemaljske ciljeve. Tom prilikom, borbeni avion Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije ispalio je raketu vazduh-vazduh R-37M velikog dometa i oborio avion. Raketu R-37M iako prvobitno dizajniranu za MiG-31 mogli su da nose i SU-30, SU-35 i SU-57.

Izvor: X/@EuroMaydan

Tako je u redovima ukrajinskih oružanih snaga jedan profesionalni pilot manje. S obzirom na to da je period obuke za vojnog pilota ovog nivoa veoma dug, gubitak za Oružane snage Ukrajine je prilično značajan.

Za više od dve godine ratnih dejstava, ukrajinsko vazduhoplovstvo je izgubilo značajan deo letačkog osoblja, uključujući i najiskusnije pilote. Broj borbenih aviona u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu takođe se ubrzano smanjuje. Istovremeno, Zapad još ne žuri da isporuči čak ni obećane avione F-16, što zbog potrebe za obukom pilota i zemaljskog tehničkog osoblja, kao i trenutnog nedostatka odgovarajuće aerodromske infrastrukture.

Ukrajinski informativni resursi su u februaru mesecu pisali da je preminuo jedan od poslednjih “pilota-asova” Oružanih snaga Ukrajine Vladislav Rikov. Pilot je navodno obavio više od 380 borbenih misija, ali je tadašnji let na Su-25 bio i njegov poslednji. Kao i tada i sada je prema ruskim izvorima, ukrajinski lovac oboren raketom R-37M.

U prošlogodišnjem intervjuu, ukrajinski borbeni pilot opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo. Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su da koriste R-37M protiv Ukrajine tek na leto 2022. godine.

Dok su ukrajinske vazduhoplovne snage razvile taktiku kako bi minimizirale pretnju koju predstavlja R-37M, ta taktika je samo ograničila sposobnost ukrajinskih pilota borbenih aviona da sprovode svoje misije. Raketa je proizvod čuvene ruske kompanije Vimpel. Izvedena je od sovjetskog R-37 AAM, napravljenog 1980-ih za MiG-31M Foxhound. Razvoj rakete počeo je krajem 2000-ih.

Autor: pink.rs