Sabor SPC počeo je 14. maja u Hramu Svetog Save u Beogradu

Na ovogodišnjem zasedanju Sabora Sprske pravoslavne crkve biće izabrana dva nova vikarna episkopa patrijarha srpskog. 👇

Prema rečima izvora iz SPC, za pomoćnike patrijarha Porfirija biće predloženi arhimandrit Nektarije Đurić, starešina crkve Svetog Marka u Beogradu i glavni sekretar Sinoda SPC, ali i arhimandrit Danilo Gavranović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije i starešina crkve Svetog Simeona Mirotočivog u Novom Beogradu.

- Koliko će majsko zasedanje Sabora trajati, zavisi od toga kako će teci diskusije i od dnevnog red. Još uvek traje iznošenje izveštaja o radu eparhija, a ima ih 50. Poslednjeg dana Sabora patrijarh Porfirije predložiće arhimandrita Danila i arhimandrita Nekatrije za vikarne, tj. pomoćne episkope njegove svetosti - naveo je naš izvor iz crkvenih krugova, kako piše Kurir, prenosi Pink.rs.

Podsetimo, Sabor SPC počeo je 14. maja u Hramu Svetog Save u Beogradu. Zasedanje najvišeg crkvenog tela trebalo je da počne sabornim okupljanjem u Pećkoj patrijaršiji, ali su u ponedeljak tzv. vlasti u Prištini po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija zabranile patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika, koji su bili u njegovoj pratnji, da uđu na prostor Kosova i Metohije.

Autor: Pink.rs