Kroz brojne anegdote Dragan i Jelica su se prisećali druženja i rada sa Goricom šŸ„°

Nastavak bestselera Priči nikad kraja, knjiga NaÅ”e priče Gorice NeÅ”ović i Jelice Greganović predstavljena je 15. maja u knjižari Delfi SKC šŸ“–šŸ“•. O ovoj knjizi, na dan kada bi Gorica NeÅ”ović proslavljala 60. rođendan, govorili su autorka Jelica Greganović, Dragan Ilić, voditelj i dugogodiÅ”nji Goričin prijatelj, i Ivana Misirlić, urednica izdanja.

Foto: redportal.rs/LAGUNA

Kroz brojne anegdote Dragan i Jelica su se prisećali druženja i rada sa Goricom šŸ„°.

Gorica NeÅ”ović preminula je 2022. godine, ali kako kaže Jelica Greganović šŸ‘‡šŸ»

Kada je 2009. godine izaÅ”lo prvo izdanje ā€™Priči nikad krajaā€™, Gorica je rekla: Ako se tako zove knjiga, moramo da sednemo da piÅ”emo nastavak. ProÅ”lo je viÅ”e od 10 godina odugovlačenja, tipa: sad će Nova godina, to ćemo posle, nemoj sad, vidi kakav je sneg i led, daj da popijemo kafu, onda stižu rođendani, ā€™ne osećam se baÅ” najboljeā€™ā€¦
Vreme je, Å”to bi rekao AjnÅ”tajn, vrlo relativna pojava i nekako je procurelo kroz prste ā³, a ja sam osećala moralnu obavezu da uradim ono Å”to nas dve nismo. Ova knjiga je drugačija od prve po tome Å”to idu dve Goričine priče pa jedna moja.
Ja mogu da sednem i ponovo napiÅ”em knjigu, a Gorica ne, i sigurna sam da ste je se poželeli šŸ’—, i zbog toga je njenih priča viÅ”e šŸ“–. Iz Goričinog kompjutera sam izvukla 90 priča, od kojih je trebalo napraviti Å”iri izbor.
Čitanje iznova tih priča je veoma emotivno uticalo na mene, tada mi je urednica Ivana Misirlić rekla da će ona napraviti uži izbor i zahvaljujući njoj Goričine priče izgledaju onako kako je i trebalo da izgledaju.

Foto: redportal.rs/LAGUNA

Dragan Ilić je bio svedok mnogih Goričinih i Jeličinih razgovora i priča šŸ‘‡šŸ»

Njih dve su meni prva asocijacija na razgovor koji traje i traje šŸ’—. Bilo je potrebno mnogo hrabrosti da se ova knjiga napravi. Bez Ivane ne bismo mogli objektivno da posmatramo ovaj tekst kao tekst jer je za nas on neÅ”to sasvim drugo.
I Jelica i ja imamo osećaj ranjivosti koju god stranicu da otvorimo jer se ove priče bave nekim temama i razgovorima koje smo toliko puta zajedno proÅ”li. Ivana je imala dovoljno koncentracije i hrabrosti da se upusti u to da napravi pravu kombinaciju.
Kako je Gorici bilo sve loÅ”ije, njene priče su postajale sve vedrije i optimističnije šŸ“–. Taj pozitivni odnos prema životu, a u tako suženim okolnostima, za mene je fenomenalna lekcija šŸ€.
Ono Å”to ostaje u knjizi jeste esencija lepote. Nismo želeli da se sećanje pretvori u jedan beskrajan parastos, već naprotiv, da se radi u slavu života i Goričine energije āœØ.

Foto: redportal.rs/LAGUNA

- Te naizgled male stvari, to su zapravo naÅ”i životi šŸ€. Sve ono Å”to nam se čini nebitnim, dosadnim, nervira nas, neke male radostiā€¦ to su naÅ”i životi i to su naÅ”e priče. Gorica je do poslednjeg dana živela radi ā€™malihā€™ stvari, sićuÅ”nih čarobnosti naih života - rekla je Jelica Greganović.

Ivana Misirlić nadovezala šŸ‘‡šŸ»

Koliko god delovalo da Goričine i Jeličine priče nisu povezane, one njima, svim tim temama, sitnicama koje život znače, komuniciraju, Å”to zaista pokazuje da ovoj priči nema kraja šŸ“–ā˜šŸ».

Nakon promocije, Jelica Greganović i Dragan Ilić ostali su da potpisuju knjige, ali i porazgovaraju sa čitaocima koji su poželeli da podele svoje utiske o knjizi, Gorici NeÅ”ović, ali iznad i pre svega, o divnom prijateljstvu koje su ona i Jelica negovale, a koje ostaje dokumentovano u njihovim knjigama šŸ„°šŸ’—.

Autor: redportal.rs