Intenzivan rad u maju i junu na projektima DAH Teatra

Deo DAH Teatra upravo se vratio iz Amsterdama sa ExploreZ festivala na kome je držao radionice savremenog teatra za profesionalce i odigrao segment predstave ONE. ZID teatar organizuje ovaj multidisciplinarni i međunarodni festival pozorišta, muzike, plesa, radionica i razgovora umetnika na temu Promena. Tokom festivala, kreatori obraćaju pažnju na stalne društvene, kulturne, ekološke i tehnološke promene sa kojima se suočavamo kao društvo, zajednica ili pojedinaci.

Drugi deo trupe, Dijana Milošević i Ivana Milenović Popović, osnivačice festivala DAH Teatra Umetnost i ljudska prava otputovao je u Nemačku u Usedom, na veliki godišnji samit Evropske asocijacije festivala (EFA).

Foto: DAH Teatar /DAH Teatar

Samit u trajanju od tri dana (12-15. maj) održava se u Usedomu, ostrvu na severu Nemačke, u Baltičkom moru, a tema je Umetnost svesnosti, nege i povezivanja. Više od 200 učesnika iz cele Evrope, kroz različite radionice i diskusije, razgovarali su na ove teme i mnoge druge koje se tiču umetnika/ca i umetničkih festivala danas. Dijana i Ivana su imale priliku da prisustvuju izvanrednom koncertu Baltičke filharmonije, koncertu ukrajinskih umetnika, i da posete istorijsko-tehnološki muzej u Penemundu.

Poseban dogadjaj je bilo predavanje i razgovor sa čuvenim nobelovcem za mir i bivšim predsednikom Poljske Lehom Valensom!

Foto: DAH Teatar /DAH Teatar

Od 16 do 21. maja u Beograd dolazi grupa studenata sa Koi Koledža iz SAD-a na program Unutar laboratorije koji DAH Teatar vodi i organizuje samo po zahtevu određenih grupa: škola, univerziteta, studenta i pozorišnih trupa. U okviru programa rade se intezivne radionice savremenog teatra, predavanja i igraju predstave sa repertoara DAH Teatra otvorene i za domaću publiku: Drveće pleše 17. maja u Studentskom parku, Zagonetka revolucije 18. maja u Parobrodu, Za tvoje dobro 21. maja u Institutut za umetničku igru

Denis Barnet (Dennis Barnett), profesor drame na Koi Koledžu u Ajovi, SAD, saznao je za DAH Teatar još davne 1997. godine na pozorišnoj konferenciji u Vašingtonu. Prilikom posete Beogradu 2002. godine, gde je bio u poseti dramskom piscu Dušanu Kovačeviću, koji je bio tema njegove doktorske disertacije, upoznao se sa, tada još, mladom trupom. Jedne večeri video je da se u BITEF Teatru igra predstava DAH Teatra Cirque Macabre. Ta predstava mu je otvorila oči za stil izvođenja koji nikada ranije nije video – prikazana fizička snaga, uzbudljiva mešavina naizgled različitih tema, ukupna kreativnost u prostoriji i strastveni izraz humanosti kreatora – sve se spojilo kako bi stvorilo jednu od najupečatljivijih večeri koju je ikada doživeo u pozorištu.  Sutradan je prvi put intervjuisao umetnice DAH Teatra, i danas kako kaže, posle dvadeset godina, one nastavljaju da stvaraju upadljivo originalne i uvek društveno vitalne predstave.

Od 2006. svake druge godine dovodi studente iz SAD u Beograd. Iako donekle uče o srpskoj istoriji i kulturi, glavna svrha im je da ih upoznaju sa DAH Teatrom. Iako u SAD postoji mnogo pozorišnih umetnika i kompanija sa društvenim misijama i visokim moralnim standardima, niko od njih nije pristupio ovim pitanjima tako dosledno, niti tako sistematski, kao umetnici iz DAH-a. Pored toga, iz njegove perspektive, DAH je zadržao izuzetan standard umetničkog kvaliteta, inovativan i jedinstven u svom pristupu, kao i važnost tema koje obrađuju; u većini pozorišta u SAD sa društvenom misijom, fokusiraju se na to na uštrb njihovog umetničkog izvođenja. Studenti koji su ga pratili tokom godina sećaju se i cene vreme provedeno sa DAH-om.

Denis Barnet je bio jedan od glavnih organizatora američke turneje DAH Teatra u trajanju od dva meseca 2010. godine, u okviru koje je DAH Teatar igrao na prestižnim pozorištima i univerzitetima. Takođe, on je i glavni urednik knjige DAH Teatar: knjiga izvora (DAH Theatre: Resource book) u izdanju Lexington books, 2016, SAD. Knjiga je zbornik tekstova domaćih i međunarodnih umetnika, profesora i teatrologa o radu i poetici DAH Teatra

Nakon ovih intezivnih dana DAH Teatar od 22. do 30. maja putuje u Afriku, u Ugandu, u okviru Erasmus + projekta Spectacolo

EU projekat Spectacolo ima za cilj da razvije veštine određenih pozorišnih profesija (dizajn svetla, dizajn zvuka, striming emitovanje, tehnika za video, scenogrfija i kostimografija, šminka) kroz onlajn radionice sa stručnjacima iz Evrope, iz ovih oblasti da bi se modernizovala i poboljšala ponuda za obrazovanje u ovim oblastima.

Već u junu mesecu (od 17. do 29. juna) Internacionlana škola DAH Teatra za glumce, performere i reditelje ove godine slavi 20. godina postojanja. Kroz intenzivnih 14 dana rada reditelji i glumci i/ili plesači zajedno se upuštaju u kreativni fizički i vokalni trening i u proces stvaranja materijala od kojih putem montaže, stvaraju predstavu. Program je osmišljen tako da pruži sveobuhvatno praktično obrazovanje iz savremene glume, performansa i režije. Upis je u toku.

Autor: Redportal.rs