O čemu je zapravo reč 👇

Američki državni trezor saopštio je juče da su uvedene sankcije protiv jednog ruskog državljanina i 3 kompanije koje, kako je navedeno, pokušavaju da izbegnu sankcije SAD kroz šemu za odmrzavanje više od 1,5 milijardi dolara koji pripadaju ruskom tajkunu Olegu Deripaski, prenosi Telegraf.rs.

Deripaska, koji je u aprilu 2018. godine i sam stavljen na listu američkih sankcija, razgranao je trgovinu metalima nakon nestanka SSSR i zaradio bogatstvo kupovinom udela u fabrikama aluminijuma, prenosi Rojters.

Forbs je njegovo ovogodišnje bogatstvo procenio na 2,8 milijardi dolara.

Trezor SAD je saopštio da je Deripaska u junu 2023. godine koordinisao aktivnosti sa ruskim državljaninom Dmitrijem Beloglazovim, vlasnikom ruske firme za finansijski konslating Titul d.o.o., s ciljem da se prodaju Deripaskine zamrznute akcije jednoj u evropskoj kompaniji.

U roku od nekoliko nedelja od toga, osnovana je ruska kompanija za finansijske usluge Akcionernoje Obščestvo Iliadis kao podružnica Titul, a početkom 2024. godine kompanija Iliadis je preuzela rusku investiciju holding kompanije Rasperia Trading Limited, koja drži Deripaskine zamrznute akcije.

Trezor je saopštio da su sankcije uvedene Beloglazovu i firmama Titul i Iliadis zbog operacija u sektoru finansijskih usluga, a Rasperia je sankcionisana zbog toga što je bila u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je delovala u ime Ilijadisa.

Autor: Tanjug / Telegraf.rs