Redovna izloženost ovim zagađivačima može značajno da pogorša zdravstveno stanje

Ukoliko često vozite automobil, velike su šanse da ćete se naći u situaciji da čekate dok je motor uključen. Ovaj prazni hod može se desiti dok stojite u redu na rampi, čekate saputnika, ili dok čekate decu iz škole ili vrtića. Iako je to praktično jer ne morate ugašen motor ponovo paliti, stručnjaci upozoravaju da to nije preporučljivo.

Foto: Unsplash.com/Matthew Henry

Ministarstvo energetike SAD (DOE) i Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) savetuju da se ova praksa izbegava - iz više razloga. Ne samo da ovo troši gorivo i povećava troškove, već je i izvor štetnih izduvnih gasova.

- Izduvni gasovi sadrže azot-oksid, sumpor-oksid, amonijak i ozon, što dovodi do zagađenja - objašnjava dr Inderpal Randhava, medicinski direktor Instituta za dečije plućne bolesti za 'Jahu lajf'. Ova zagađenja su posebno opasna za decu koja čekaju roditelje, kao i za odrasle koji su parkirani ispred prodavnica, jer gasovi direktno utiču na disajne puteve i pluća.

Redovna izloženost ovim zagađivačima može značajno da pogorša zdravstveno stanje, povećavajući rizik od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, alergija i čak raka. Stručnjaci posebno upozoravaju roditelje da budu svesni ovih opasnosti kada idu po decu, jer su emisije iz automobila koncentrisanije blizu tla, gde deca dišu.

Autor: nportal.rs