Poslužuje se u džezvi, na maloj bakrenoj tacni uz fildžan, kocke šećera i čašu vode

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bosanska kafa.

Zauzela je 66. mesto, a posetitelji spomenute stranice su joj dali ocjenu 4,1. Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kafa poprilično slične te da je najbolje bosansku opisati kao vrstu turske kafe.

Bosanska verzija se priprema sa prženim zrnima kafe koja su dobro mlevena. Za to se ponekad koristi mlin za kafu. Postoji nekoliko načina pripreme, ali se najčešće pravi tako što se voda prokuva u džezvi pa se doda mljevena kafa. Trebate je mešati i zagrejavati sve dok se ne pojavi gusta pena.

Treba je ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuva. Poslužuje se u džezvi, na maloj bakrenoj tacni uz fildžan, kocke šećera i čašu vode. Mnogi dodaju i lokum. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i gricnuti, a nakon toga sledi gutljaj kafe.

Autor: Klix.ba