I uspeo je! 👏

Dečak iz Japana je navodno proveo 3 nedelje sastavljajući novčanicu od 10.000 jena kao slagalicu nakon što je slučajno prošla kroz seckalicu papira. 💴

Japanski korisnik X Tomo nedavno je rešio jednu od najtežih zagonetki koje je ikada uradio, ponovo je sastavio novčanicu od 10.000 jena (65 dolara) koja je bila iseckana na hiljade delova. Očigledno je njegov otac slučajno iseckao staru kovertu na poslu pošto je zaboravio da je u nju stavio novčanicu od 10.000 jena pre nekoliko meseci. Shvativši svoju grešku, čovek je odlučio da svoju grešku iskoristi kao izazovan projekat za svog sina. Odneo je kući celu korpu za otpatke i rekao svom sinu da ako može da sastavi iseckanu novčanicu i zameni je za novu pozadi, može da je zadrži. Dečak je rado prihvatio ovaj izazov.

Tomo je sredinom februara počeo da se nosi sa očevim izazovom, tako što je razvrstavao račune iz ostalih komada papira. Bilo je teže nego što zvuči, jer su neki delovi novčanice imali svetliji ton i lako su se mogli zameniti sa običnim papirom, a nije bilo načina da se utvrdi da li je pronašao sve delove.

Zatim, da bi sebi dao bolje šanse da dovrši slagalicu, uzeo je još jednu novčanicu od 10.000 jena i stavio je ispod providne plastike kao referencu. Kad god bi prepoznao komadić iseckane novčanice, stavio bi ga na celu novčanicu da bi procenio svoj napredak. Uprkos tome, rad na mestu gde se svaki komad uklapa bio je veoma težak, i na kraju mu je za ovaj projekat bilo potrebnoo više od 3 nedelje.

Tomo je 21. marta podelio fotografiju delimično rekonstruisanog računa, tvrdeći da je to najbolje što može da uradi. Nije bilo savršeno, nedostajali su delići na svetlijim ivicama novčanice, a ostatak nije bio u mnogo boljem stanju. Međutim, japanska omladina je računala na to da Banka Japana ima veoma specifičnu politiku kada je u pitanju zamena oštećenih novčanica.

Ako ostane više od 2/3 novčanice, može se zameniti za punu vrednost. Ako je preostala površina između 2/5 i 2/3, može se zameniti za polovinu njene vrednosti, a ako dođe sa manje od 2/5 novčanice, ne može se zameniti. Drugi važan kriterijum je da svi delovi moraju pripadati istoj novčanici i da jedinstveni broj na njoj mora biti čitljiv.

Tomo je odneo račun u Banku Japana krajem prošlog meseca, i iako je provera njegovog iseckanog računa potrajala, nedavno je na X obavestio svoje pratioce da je dobio potpuno novih 10.000 jena u zamenu za svoju slagalicu slagalica, zahvaljujući instituciji na razumevanju.

IZVOR: X / @C8kCGa5jT0LlbuA

Autor: redportal.rs