Isto istraživanje pokazuje da je Donald Tramp dobio podršku 46,8% anketiranih

Podrška američkom predsedniku Džou Bajdenu iznosila je u proseku 38,7 odsto tokom njegovog 13. tromesečja na funkciji, prema nedavnoj anketi Galupa.

U prvom kvartalu 2024. Bajden (81) je dobio podršku 38,7 odsto anketiranih, tri odsto manje od podrške predsednika Džordža Buša u istom periodu njegovog mandata, prenosi Njujork post.

- Oko šest meseci pre izbora, Bajden je u slabijoj poziciji od bilo kog prethodnog predsednika - zaključili su anketari Galupa. ☝️

Isto istraživanje pokazuje da je bivši predsednik Donald Tramp, koji se sa Bajdenom takmiči za drugi mandat u Beloj kući, dobio podršku 46,8 odsto anketiranih. 📈

Njujork dejli prenosi da su oba (nepopularna) predsednika Nikson i Karter imali veću podršku od Bajdena, sa 53,7 odsto, odnosno 47,7 odsto, dok je predsednik Dvajt Ajzenhauer imao najveću podršku u poslednjih 70 godina sa čak 73,2 odsto.

Rezultati Galupovih anketa o podršci javnosti predsednicima SAD, koje su sprovedene od početka Ajzenhauerovog mandata 1952. godine, snažan su pokazatelj uspeha kandidata koji traže drugi mandat u Beloj kući, navodi Njujork post.

Istorijski gledano, svaki predsednik u proteklih sedam decenija sa podrškom iznad 50 odsto uspeo je da osvoji drugi mandat, osim Baraka Obame koji je pobedio 2012. sa 46 odsto podrške šest meseci pre izbora.

Autor: redportal.rs