Dve zemlje su dugo u lošim odnosima, a smrt jednog čoveka je prethodila napadu 👆🏼

Iran je prethodne večeri napao Izrael gađajući ovu državu dronovima i raketama sa svoje teritorije, ali i sa teritorije savezničkih zemalja Iraka, Jemena, Libana i Sirije, što je samo nastavak sukoba na Bliskom istoku koji je već godinama "tempirana bomba". Dok svet strahuje od odgovora Izraela, odnosno Sjedinjenih Američkih Država, mnogi se pitaju šta je uopšte bio "okidač" za nikad brutalniji napad koji je izveo Iran?

Osim što su vlasti u Iranu bile besne zbog sukoba u pojasu Gaze, sve je kulminiralo 1. aprila kada je u napadu u Siriji ubijeno više zvaničnika iz Irana. Zbog toga su Sjedinjene Američke Države, kao i njeni saveznici u Evropi, bili izuzetno zabrinuti u prethodne dve nedelje i ispostavilo se da su bili u pravu kada su upozoravali na napad dronovima i raketama.

Skoro dve nedelje je bilo jasno da će Iran odgovoriti, ali se nije znalo u kojoj razmeri. Ispostavilo se da je to bio najjači napad ikada na izraelski protivvazdušni sistem "Strela" koji je ipak neutralisao većinu dronova, balističkih i krstarećih raketa, dok je pitanje i da li je to kraj sukoba. Zbog smrti dvojice iranskih generala u Siriji, Izrael je ćutao i nadao se da će izbeći konflikt, međutim nije bilo realno očekivati da će u Iranu sedeti skrštenih ruku.

Odnosi dve zemlje su posebno zategnuti poslednjih šest meseci od kada je Hamas napao Izrael. Upravo je Iran na strani Hamasa, dok je takođe podržao i Hezbolah iz Libana, poznatu militantnu grupu koja je takođe pomogla u napadima na Izrael početkom oktobra.

Podsetimo, u bombardovanju irianskog konzulata u Damasku ubijen je između ostalog general Mohamed Reza Zahedi, jedan od najvažnijih ljudi u Revolucionarnoj gardi Irana. Zahedi je odgovoran za operacije Irana u Siriji i Libanu, dok je prema određenim informacijama bio zadužen i za planiranje i egzekuciju napada na Izrael. Njegova smrt naterala je Iran da prvi put pošalje rakete i dronove na Izrael, iako su decenijama u lošim sukobima.

Autor: mondo.rs