Tačan broj poginulih i ranjenih do danas nije sa sigurnošću utvrđen.

Avion NATO agresora je 12. aprila 1999. ispalio 2 rakete i pogodio putnički voz koji je prelazio preko železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri.

Bombardovanje se desilo oko 11.40 č. po lokalnom vremenu. Raketa AGM-130 ispaljena sa NATO F-15Е, i pogodila je most u trenutku kada je putnički voz prelazio preko mosta na liniji Beograd - Ristovac. Raketa koja je pogodila voz uništila je 3. i 4. vagon.

Tačan broj poginulih i ranjenih do danas nije sa sigurnošću utvrđen. Pronađeno je 9 leševa i još 4 dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali.

Američki general Vesli Klark je izjavio da je to bio nesrećni slučaj i da im je žao zbog toga. Međunarodni Tribunal za bivšu Jugoslaviju oformio je u maju 1999. komitet sa ciljem određivanja da li je bilo prekršaja međunarodnog zakona tokom NATO bombardovanja. U finalnom izveštaju Karla del Ponte zauzela je stanovište da napad jeste bio srazmeran.

Most u Grdeličkoj klisuri je popravljen i ponovo otvoren u septembru 1999, a svakog 12. aprila se na godišnjicu ovog ratnog zločina prigodnom manifestacijom i polaganjem venaca na spomen-obeležje.

IZVOR: YT / Prace link

Autor: Redportal.rs