Među onima koji su umrli od hepatitisa 83% podleglo hepatitisu B, a 17% hepatitisu C

Više od 3.500 ljudi umire svakog dana od virusa hepatitisa, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozivajući na odlučnu i brzu akciju u borbi protiv drugog najvećeg ubice zaraznih bolesti.

Novi podaci iz 187 zemalja pokazali su da je broj smrtnih slučajeva od virusnog hepatitisa porastao na 1,3 miliona u 2022, što je 200.000 više u odnosu na tri godine ranije, prema izveštaju SZO objavljenom uporedo sa Svetskim samitom o hepatitisu, koji se ove nedelje održava u Portugalu.

- Ovo su alarmantni trendovi - rekla je na konferenciji za novinare Meg Doherti, šefica globalnih programa SZO za HIV, hepatitis i polno prenosive infekcije.

Među onima koji su umrli od hepatitisa, 83% je podleglo hepatitisu B, a 17% hepatitisu C.

Postoje efikasni i jeftini generički lekovi koji mogu da ih leče.

Međutim, samo tri procenta onih sa hroničnim hepatitisom B primilo je antivirusnu terapiju do kraja 2022. godine, navodi se u izveštaju.

Samo 20 odsto, ili 12,5 miliona ljudi, lečeno je od hepatitisa C.

Ovi rezultati su daleko ispod globalnih ciljeva do 2030. da se leči 80 odsto svih pacijenata koji žive sa hroničnim hepatitisom B i C – rekao je Doerti.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je naglasio da su podaci iz izveštaja zabrinjavajući.

– Iako globalno opada broj infekcija, mortalitet je u porastu, jer se premalo obolelih od hepatitisa dijagnostikuje i leči – rekao je on.

Afrika čini 63% novih infekcija hepatitisom B, a pored toga, manje od 20 odsto novorođenih beba je tamo vakcinisano, navodi se u izveštaju.

SZO takođe ističe da pogođene zemlje nemaju dovoljan pristup generičkim lekovima za lečenje i često za njih plaćaju više nego što bi trebalo.

Prema izveštaju, dve trećine svih slučajeva hepatitisa registrovano je u Bangladešu, Kini, Etiopiji, Indiji, Indoneziji, Nigeriji, Pakistanu, Filipinima, Rusiji i Vijetnamu.

- Univerzalni pristup prevenciji, dijagnozi i lečenju u tih 10 zemalja do 2025. je ključan za vraćanje globalnog odgovora na hepatitis na pravi put, uz povećane napore u afričkom regionu - navodi se u saopštenju SZO.

Virusni hepatitis je drugi najveći ubica među zaraznim bolestima, odmah posle tuberkuloze.

Autor: redportal.rs