Posao nezakonitog krijumčarenja dezertera dobro plaćen

Broj ukrajinskih muškaraca koji beže od vojne mobilizacije porastao je od najave da će biti spuštena starosna granice sa 27 na 25 godina, ali su porasle i cene usluga sprovođenja preko zapadne granice zbog povećanog opreza Ukrajine, rekao je jedan od krijumčara dezertera za Skaj njuz.

Krijumčar je u intervjuu naveo da su cene za sprovođenje preko zapadne granice pešice 6.000 dolara, ali da begunci dobijaju popust od 2.000 dolara ako su voljni da preplivaju neku od brojnih reka koje dele Ukrajinu sa susednim državama.

Još se nije desilo da se neko udavi plivajući preko reke, već je samo poneko dobio hipotermiju, naveo je krijumčar, kao i da postoji oprema za dezertere koji ne umeju da plivaju.

Glavni problem su, kako je istakao, sve brojnije patrole ukrajinske vlasti na zapadnoj granici, na prelazima sa Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Rumunijom i Moldavijom.

- Pse tragače možete da zavarate, da zamaskirate svoj miris. Ali ono što je najteže, što je trenutno najveći problem, to su dronovi kojih ima veoma mnogo - kazao je krijumčar.

Njegov opasni posao nezakonitog krijumčarenja dezertera je dobro plaćen, piše Skaj njuz, ali on priznaje da značajan deo novca izdvaja za njegove neimenovane izvore koji mu pomažu da izbegne patrole.

Upitan da li je reč o pomaganju ljudima ili profitiranju od rata, krijumčar odgovara da "osoba koja razume da ovi muškarci mogu biti odvedeni u rat ne postavljalju tako glupa pitanja".

Autor: redportal.rs