Njega traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države

Viši sud u Podgorici doneo je rešenje kojim je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog Do Kvona, poznatog kao "kralj kriptovaluta", u odnosu na zamolnice iz Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, ali će konačnu odluku o tom predmetu doneti ministar pravde, saznaje RTCG.

Portal RTCG navodi da ta odluka Višeg suda nije pravosnažna, jer postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Vrhovni sud Crne Gore je 3. aprila doneo presudu kojom se usvaja zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva, čime se ukidaju ranija rešenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda i predmet vraća Višem sudu u Podgorici, kao prvostepenom sudu, na ponovno odlučivanje.

Državljanin Južne Koreje Do Kvon u prihvatilištu je za strance u Crnoj Gori od 23. marta posle odslužene četvoromesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava, pošto je na aerodromu u Podgorici uhapšen sa lažnim pasošem.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri meseca zatvora.

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog dela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka, tereti Do Kvona za više krivičnih dela uključujući zaveru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cenama hartija od vrednosti.

Autor: rtcg.me