846 prekršajnih naloga za lica zatečena bez karte samo u jednoj nedelji ☝🏻

Putnici u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća dužni su da imaju validnu kartu, ali postoje i oni koji ne žele da plate istu.

Aleksandar Živković iz Komunalne milicije rekao je za Novo jutro da je prošle nedelje izvršena kontrola više od 37.000 putnika i da je sačinjeno 846 prekršajnih naloga licima u vozilima GSP-a bez karte. On je podsetio na zakonska ovlašćenja pripadnika ove službe:

Ukoliko vas komunalni milicioner zatekne u vozilu bez važeće vozne karte, on ima zakonsko ovlašćenje, zakonsku obavezu, da od vas zatraži identifikacioni dokument - ličnu kartu, pasoš, radi sačinjavanja prekršajnog naloga. Ukoliko lice koje je u prekršaju nema kod sebe ličnu kartu ili iz njemu nekog znanog razloga ne želi da da tu ispravu, biće izvršeno njegovo dovođenje u najbližu policijsku ispostavu radi utvrđivanja identiteta i sprovođenja službene radnje do kraja.

Živković podseća da je cena karte za jednu vožnju samo 50 dinara, dok kazne idu do 25.000 dinara, uz moguću krivičnu ili prekršajnu prijavu:

Ja apelujem na naše sugrađane da ne dovode sami sebe u takve situacije. Njihovo ponašanje samo njih dovodi u sve veći problem. Da umesto 50 dinara, koliko je karta, na kraju može da dobiju 25.000 dinara kazne, krivičnu ili prekršajnu prijavu. Ali hajde da ne dovodimo sami sebe u takve situacije. Hajde da platimo tu kartu, da budemo kulturni. Ovo je dvomilionski grad, mora da postoje neka pravila ponašanja.

IZVOR: YT / Novo jutro

Autor: redportal.rs