Pozitivne ocene evropskog komesara za susedstvo i proširenje

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je da se nada da će međuvladina konferencija u junu Crnu Goru dovesti do završne faze pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

- Ima još merila koja Crna Gora treba da ispuni. Imamo novu vladu u Crnoj Gori i novu političku konstrukciju koja je počela da ih isporučuje - rekao je evropski komesar na forumu „EU se susreće sa Balkanom“, koji se danas održava u Sofiji.

Istakao je da „nije važno koliko je mala odluka“, ali da se sve moraju doneti sada. Varhelji je istakao da je u vitalnom interesu EU da dođe do njenog proširenja što je pre moguće i da bi sledeći saziv Evropske komisije trebalo da dočeka nove članove na kraju svog mandata.

Dodao je da je jasno da se geopolitički pejzaž promijenio u poslednje tri godine, naročito od ruske agesije na Ukrajinu, kovid krize.

- Proširenje se mora desiti, to je jasno. Od vitalnog intrerasa je da dođe do proširenja što pre, a mi naporno radimo kako bismo dočekali nove EU članice. Vrata su otvrena i možemo postići neophodne reforme - rekao je Varhelji na forumu, preneo je portal RTCG.

Autor: nova.rs