Mnogi ne znaju koliko je tačno visok simbola Beograda

Avalski toranj se nalazi na planini Avali, nadomak Beograda. Obnovljen je i svečano otvoren aprila 2010. godine.

Stari Avalski toranj

Prvi Avalski televizijski toranj je zvanično pušten u rad 1965. godine. Bio je visok 202,87 metara i smatrao se jednim od najlepših TV predajnika u Evropi. Remek-delo arhitekture i jedini toranj na svetu, koji je za presek imao jednakostranični trougao, koji je simbolisao srpski tronožac za sedenje, završen je nakon 5 godina od početka projektovanja. Na njemu su radili arhitekte Uglješa Bogunović i Slobodan Janić, kao i konstruktor i akademik Milan Krstić.

Foto: in4s.net

U izgradnji Avalskog tornja učestvovalo je oko stotinjak građevinara. Utrošeno je preko 4.000 tona armiranog betona. Vrhunac izgradnje bila je postavka 60 metara visoke antene, teške oko 25 tona, koja je montirana na vrh tornja. Početkom maja 1965. godine, Avalski toranj je dobio svoj konačan izgled. Postavljene su televizijske i radio antene i toranj je bio spreman za rad. Toranj je postao simbol grada i stvar po kojoj su svi putnici, kada je vide, znali da su nadomak Beograda.

Avalski toranj je veoma mršavog izgleda, ali je odolevao jakim vetrovima na Avali. Jedna od zanimljivosti je da se toranj pri jakim naletima vetra ljuljao u prečniku od jednog metra. 29. aprila 1999. godine avionskom bombom, tokom Nato bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, toranj je srušen. U tom momentu, to je bio najviši srušeni objekat na svetu.

Obnova Avalskog tornja

Pošto je Avalski toranj smatran za jedno od najbitnijih obeležja Beograda, 2005. godine je doneta odluka da se toranj obnovi. Obnova je započeta uklanjanjem ostataka starog tornja u maju 2005. godine. Iste godine, započeta je izrada projekta novog tornja. Nakon izrade projekta, prikljupljena su početna sredstva i 11. decembra 2006. godine započeta je izgradnja novog tornja. Ugovor o izgradnji potpisan je između Direkcije za imovinu Srbije, RTS-a i preduzeća Ratko Mitrović.

Ukupna vrednost obnove Avalskog tornja procenjena je na oko 8,5 miliona evra. Najveći deo sredstava obezbedili su Republika Srbija i grad Beograd, oko 8 miliona evra. Planirano je da toranj bude svečano otvoren na desetogodišnjicu uništenja starog tornja, ali su radovi potrajali duže zbog loših vremenskih uslova. Zvanično, Avalski toranj je završen 23. oktobra 2009. godine, a svečano je otvoren 21. aprila 2010. godine.

Avalski toranj danas

Avalski toranj danas predstavlja jednu od 5 najposećenijih turističkih atrakcija Beograda. Visok je 204,68 metara i u njemu se nalaze Vidikovac, na 122 metara visine, i kafe bar na 119-om metru. Do vrha tornja se dolazi liftom, za nekih četrdesetak sekundi. Statistika pokazuje da se broj poseta ovom mestu povećava iz godine u godinu. Ovaj toranj je najlepši i najznačajniji telekomunikacioni objekat, na usluzi televizijskim i radio emiterima, kao i mobilnim operaterima. Toranj je otvoren za posetioce svakog dana, osim ponedeljkom.

Prilaz Avalskom tornju je veoma sređen. Nije retkost videti radnike koji rade na održavanju i čistoći oko tornja. Do samog tornja se dolazi stazom, koja ima blago uzvišenje. Dobro se obucite, jer skoro uvek duvaju poprilično jaki vetrovi. Do Vidikovca i kafe bara se veoma brzo dolazi liftom, a prizor koji možete videti sa tih mesta je neverovatan. Sam Vidikovac Vam omogućava pogled, na čitav Beograd, okolne šume i naselja.

Autor: nportal.rs