Crveno-beli pre 50 godina ispistali svoje ime zlatnim slovima u istoriji evropske košarke

Generacija KK Crvena zvezda iz sezone 1973/1974. ispraćena je poklonima i ovacijama u Beogradskoj areni u četvrtak 4. aprila.

KK Crvena zvezda je davne 1974. godine ispisala svoje ime zlatnim slovima u istoriji evropske košarke.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Crveno-beli su 2. aprila 1974. godine u Udinama osvojili svoj prvi i za sada jedini trofej u evropskim takmičenjima, i to trijumfom nad čehoslovačkom ekipom Spartak Zbrojovka iz Brna rezultatom 86:75.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

- Sudbina je htela da crveno-beli igraju poslednju evroligašku utakmicu ove sezone svega dva dana nakon godišnjice, te je po svoj prilici bilo da se tokom susreta sa Olimpijakosom pozdrave heroji našeg kluba, koji su obradovali ne samo sve Zvezdaše te davne 1974. godine, već i celu naciju - piše na sajtu kluba, prenosi B92.

- KK Crvena zvezda Meridianbet potrudio se da se svečarska atmosfera oseti pre početka same utakmice i oko Beogradske Arene. Na platou Beogradske Arene nalazila se postavka, gde su navijači mogli bliže da se upoznaju sa svim detaljima iz sezone 1973/74, kako je tekao put do naše prve evropske titule, ali i da uživo vide repliku trofeja osvojenog pre punih 50 godina - dodaje se.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Neki od aktera te utakmice iz davne 1974. godine prisustvovali su utakmici između Crvene zvezde i Olimpijakosa, koju su prvotimci Zvezde igrali u posebnoj garnituri dresova dizajniranoj specijalno za ovaj događaj, a koja na sebi ima zlatni bedž koji je podsetnik na ovaj događaj.

- Tokom pauze između poluvremena, akterima velikog finala koji su ispisali istoriju kako KK Crvena zvezda, tako i srpske i evropske košarke uručene su posebne pozlaćene plakete, kao i dresovi sa njihovim brojevima i prezimenima koji su identični onima u kojima je naš prvi tim igrao utakmicu protiv Olimpijakosa - piše na sajtu kluba.

Pozlaćene plakete Slavniću, Vučiniću, Rakočeviću, Lazareviću, Pešiću, Žugiću i Latifiću uručio je predsednik kluba Nebojša Čović, posebno izrađene dresove za zlatnim bedžom predsednik UO Željko Drčelić, a posebne zastavice i značke direktor kluba Nemanja Vasiljević.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Opravdano odsutni bili su Kapičić, Simonović, Sarjanović, Jovašević, ali će i njima naknadno biti uručene plakete i dresovi.

Autor: b92.net