Kada automobil pređe određeni broj kilometara, kako dodaje naš izvor, uzimaju se podaci sa kompjutera

U Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu već je napravljen određeni broj primeraka automobila na električni pogon, a serijska proizvodnja počeće nakon što se obave sva potrebna testiranja, saznaju Novosti.

- Svi će se iznanediti kada budu videli novi model na struju, jer očekuju kao što je najavljivano da će to biti mali auto - otkriva naš izvor. - To jeste gradski krosover, ali je robusniji, viši i širi od "pande" i "punta".

Kako objašnjava, vozilo prvo mora da prođe detaljne provere, bezbednosne apsekte, kompletno ispitivanje. Do sada su se testiranja obavljala isključivo na probnoj pisti u fabrici, a posle određenih sigurnosnih provera automobil izlazi van fabrike.

Foto: www.rubiconhotel.com

- To podrazumeva probnu vožnju na raznim lokacijama i u različitim uslovima - navodi naš izvor. - Testira se pod različitim opterećenjem, kako se ponaša u krivinama, na raznim podlogama i temperaturnim uslovima. Uobičajeno je da se obavlja probna vožnja zamaskiranog automobila, oblepljenog folijama, koje putpuno sakriva oblik auta, da niko ne bi video kako izgleda, do trenutka zvaničnog predstavljanja.

Tako je rađeno i sa fijatom 500L, koji je pod folijama imao probnu vožnju od Kragujevca, preko Batočine, prolazio i auto-putevima i magistralnim saobraćajnicama, da bi se obavile sve neophodne provere.

Kada automobil pređe određeni broj kilometara, kako dodaje naš izvor, uzimaju se podaci sa kompjutera, kao i svi ostali koji su prikupljeni. Sve se to detaljno analizira i tek po dobijanju zelenog svetla od nadležnih kreće se u serijsku proizvodnju, u početku s manjim, a posle s punim kapacitetom u dve smene. Kasnije se može uvesti i treća smena, u zavisnosti od potražnje za novim modelom.

Novi električni automobil biće, najverovatnije, predstavljen u julu, a još uvek nije poznato da li će to biti urađeno u Srbiji ili Italiji. U Kragujevcu će biti, kako dodaje naš sagovornik, jedna od pet najmodernijih fabrika "Fijata" u svetu. Veliku pažnju će posvetiti tome da budu maksimalno "zeleni", odnosno da se prilikom proizvodnje emituje što manje ugljen-dioksida.

Sve se odvija prema planu i očekuje se da u poslednjem kvartalu ove godine, u oktobru, kragujevačka fabrika počne proizvodnju u punom kapacitetu. Prema ugovoru Vlade Srbije i Stelantisa, predviđeno je zapošljavanje još 1.000 ljudi.

Do sada je bilo 500 zaposlenih, ali se taj broj već povećao, jer im se pridružio deo radnika koji su bili angažovani na privremenom radu u "Stelantisovim" fabrikama automobila u Slovačkoj i Poljskoj. Oni su radili na novim modelima koji su počeli da se proizvode u tim pogonima u inostranstvu i njihovo iskustvo je veoma značajno.

Fabrika u Kragujevcu, od januara 2021. godine, posluje u okviru koncerna Stelantis, koji čine Fijat krajsler automobili i PSA grupa. Od 2012. do prošle godine tu se proizvodio "fijat 500L". Ovo vozilo je više godina svrstavano u starije modele, i tražnja je značajno pala. To je uticalo na drastično smanjivanje proizvodnje, pa su zaposleni radili samo po nekoliko dana mesečno. Radnici su dugo čekali na novi model.

NADAJU SE USPEHU I VIŠIM PLATAMA

Zaposleni u kragujevačkoj fabrici očekuju da će novi model da opravda duže pripreme za njegovu proizvodnju.

Nadaju se da će električni automobil iz Šumadije da bude uspešan na svetskom tržištu, kao i da će veća potražnja da podigne obim proizvodnje i da im omogući veću uposlenost i više plate.

Autor: novosti.rs