Većina gaziranih sokova sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup.

Pored ishrane i fizičke aktivnosti koji su glavni faktori koji utiču na kilažu, i jedan napitak odnosno jedna vrsta napitka umnogome sprečava da konačno skinete salce.

Reč je o gaziranim sokovima.

Naime, prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu "BMC Public Health", čak oko 20 odsto kalorija koje unesemo tokom dana dolazi iz napitaka. To znači da, ako unesete 2.000 kalorija dnevno, oko 400 je iz napitaka – kafe, čaja, energetskih napitaka, voćnih sokova, alkohola. Ali, jedno od njih sadrži ubedljivo najviše kalorija – gazirani sok.

Ovo istraživanje je pokazalo da prosečna osoba unese između 35 i 141 kalorija iz gaziranih napitaka, a brojke variraju u zavisnosti od uzrasta. Stručnjaci ističu da ovo piće doprinosi gomilanju kilograma jer u proseku jedna limenka sadrži oko 150 kalorija – praznih, treba li reći, jer u njima nema nikakvih hranljivih materija.

Drugim riječima, kalorije unete iz gaziranih napitaka su zapravo od šećera, a prema nekim podacima, u jednoj limenci se nalazi između 35 i 61 gram šećera!

Ono što je još gore je što većina gaziranih sokova sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup. Inače, telo ne može da upotrebi fruktozu za energiju kao što to radi sa glukozom, pa se kilogrami lakše zadržavaju.

Inače, studija objavljena u Međunarodnom žurnalu bihejvioralne ishrane i fizičke aktivnosti pokazala je da čak i osobe koje treniraju, a piju ove napitke, svejedno dobijaju na kilaži.

Ukoliko pijete gazirane napitke, bilo bi pametno da ih zamenite nekim drugim, zdravijim napicima, a najbolje vodom.

Autor: Pink.rs