Njemu 2018. godine presađen ljudski bubreg koji je prestao da radi 5 godina kasnije

Prva osoba na svetu kojoj je uspešno presađen bubreg genetski modifikovane svinje juče je puštena iz Opšte bolnice u Masačusetsu (MGH) u Sjedinjenim Državama, dve nedelje nakon operacije. Svinjski bubreg je obezbedio eGenesis iz Kembridža, Masačusets.

Rik Slejman (62) je deo bolničkog programa transplantacije već 11 godina. Njemu je 2018. godine presađen ljudski bubreg, koji je prestao da radi pet godina kasnije, pa su lekari preporučili ovu vrstu transplantacije zbog stadijuma njegove bolesti, prenosi CNN.

Doktor Tacuo Kavai, koji je izvršio operaciju, navodi da je organ veličine ljudskog bubrega. Kada je bubreg stavljen u telo pacijenta, odmah je postao crvenkaste boje i počeo je da proizvodi mokraću. "To je zaista bio najlepši bubreg koji sam ikada video", rekao je Kavai na konferenciji za novinare.

U bolnici kažu da Slejmanov novi bubreg dobro radi i da mu nije potrebna dijaliza. Izašao sam iz bolnice i mogu da idem kući, ovo je jedan od najsrećnijih trenutaka u mom životu“, rekao je 62-godišnjak, a prenosi Bi-Bi-Si.

Autor: redportal.rs