Posle otprilike mesec dana kora počinje da žuti, posle 3 meseca postaje smeđa

Milbenkase je jedinstvena vrsta kozjeg sira koja sazreva u drvenim kutijama zaraženim milionima sitnih sirnih grinja i konzumira se sa sitnim stvorenjima za dodatni ukus.

Istorija Milbenkasea može se pratiti sve do srednjeg veka kada se proizvodio u regionima Saksonija-Anhalt i Tiringija u Nemačkoj, ali tradicija proizvodnje sira je s vremenom izbledela, a 1970. recept za Milbenkese je skoro zauvek izgubljen. Jedna starija žena u selu Vurchvitz ostala je jedina osoba na svetu koja je znala da napravi ovaj poseban sir, a svoje znanje je prenela lokalnom nastavniku nauke Helmutu Pešelu. On se zauzvrat udružio sa Kristijanom Šmelcerom i zajedno su uspeli da revitalizuju proizvodnju takozvanog pauk sira. Danas je Virchvitz jedino mesto na svetu gde se Milbenkase još uvek proizvodi.

Foto: Wikipedia.org/Dundak

Da bi napravili ovaj poseban sir, sirari počinju tako što male kuglice kreka začine solju kimom i cvetom bazge. Zatim ih stavljaju u velike drvene kutije i pokrivaju debelim slojem živih grinja, milione njih, i tako leče sir od 3 meseca do godinu dana. Enzim u probavnim sokovima koje izlučuju grinje izaziva sazrevanje sira, dajući mu jak, neprijatan miris amonijaka, ali i orašasti ukus sa pikantnim ukusom. Zanimljivo je da se kora sira zaražena grinjama takođe konzumira sa sirom.

Tirophagus casei grinje koje rade svoju magiju na Milbenkase-u redovno se hrane raženim brašnom tokom procesa zrenja, jer bi inače pojeli ceo komad sira, umesto da grickaju koru i izleče. Posle otprilike mesec dana kora počinje da žuti, posle 3 meseca postaje smeđa, ali neki proizvođači je leče nedelju dana, nakon čega kora postaje crna.

Kaže se da je Milbenkase veoma koristan za varenje, a neki kažu da izlaganje grinjama može ublažiti alergijske reakcije koje izazivaju grinje. Međutim, prema nekim izvorima, produženo izlaganje velikim količinama sirnih grinja zapravo može izazvati blagu alergijsku reakciju. Osim toga, mnogim ljudima jednostavno nije prijatno da jedu komad sira zaražen sitnim živim grinjama.

Namerna upotreba grinja u proizvodnji Milbenkasea izazvala je kontroverzu u Nemačkoj, jer stavlja sir u neku vrstu sive zone. Prema zakonu EU, prodaja hrane koja sadrži žive životinje je dozvoljena ako je pripremljena za stavljanje na tržište za ljudsku ishranu. Međutim, sirne grinje ili njihovi probavni sokovi nisu izričito dozvoljeni kao sastojci sira. Zbog toga se Milbenkase može proizvoditi samo uz dozvolu lokalne kancelarije za bezbednost hrane.

IZVOR: YT / Fearless & Far

Autor: redportal.rs