Francuska i Ukrajina nisu potvrdile ni demantovale ove informacije

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je Sjedinjenim Državama i NATO-u da njihovo učešće neće biti neophodno ako francuske trupe budu pogođene u Ukrajini, preneo je Volstrit džurnal pozivajući se na izvore.

Kako navodi izdanje, baš tako je francuski predsednik odgovorio na prigovor Vašingtona da bi slanje Francuza u Ukrajinu i ruski napad na njih mogli da uvuku zapadne zemlje u sukob sa Rusijom.

U članku se takođe navodi da je francuski predsednik u februaru pozvao Olafa Šolca i Džoa Bajdena da promene strategiju za rat u Ukrajini, zauzimajući stav „strateške neizvesnosti“ u pogledu Ruske Federacije.

To implicira uverenje Ruske Federacije da je Zapad spreman na sve opcije odgovora, uključujući i vojne, a ne da stalno izgovara svoje „crvene linije“ preko kojih saveznici neće ići. Bajden i Šolc su odbili, plašeći se eskalacije i uvlačenja Zapada u sukob.

Razgovor je vođen pre samita u Parizu, nakon čega je Makron prvi put najavio mogućnost slanja trupa. Lideri Sjedinjenih Država i Nemačke su upozorili da će odbaciti Makronov stav o opcijama vojne intervencije i to su i učinili. Saveznici su se plašili da bi udar na francuske trupe u Ukrajini uvukao SAD i NATO u rat.

Makron je odgovorio da njihova intervencija u ovom slučaju neće biti potrebna. Pomenuo je iskustvo Francuske u Africi, gde je pretrpela gubitke ne obraćajući se za pomoć svojim saveznicima.

Makronovu ideju su na tom samitu odbili svi osim premijera Estonije. Ruska Federacija je prokomentarisala spremnost Francuske da pošalje svoje trupe u Ukrajinu u bliskoj budućnosti.

Prema rečima Marije Zaharove koje prenose mediji, Pariz je već odobrio oko 1.500 vojnika za ovu namenu, koji se spremaju da budu poslati već u aprilu.

- Komanda Francuske Legije stranaca je početkom marta odobrila sastav bataljonske taktičke grupe od oko hiljadu i po ljudi. Očekuje se da će do kraja aprila grupa biti dovedena u stanje pune borbene gotovosti za operativni nastup u ukrajinskom pozorištu vojnih operacija - rekla je Zaharova.

Direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin naveo je da je Francuska već pripremila vojni kontingent. On je rekao da će, ako budu poslati, Francuzi u Ukrajini će biti „legitimne i prioritetne mete“.

Na društvenim mrežama se spominje kamp 15. padobranskog puka kod Dižona u kojem se prošireni bataljon intenzivno priprema. Da li za odlazak u Ukrajinu, ostaje otvoreno pitanje. Francuska i Ukrajina nisu potvrdile ni demantovale ove informacije.

Autor: redportal.rs