Najugledniji ekonomski časopis pohvalio Srbiju

Srbija se u nedavno objavljenoj analizi Economist Intelligence Unita, istraživačkog odeljenja časopisa The Economist, nalazi na desetom mestu zemalja koje su najviše napredovale po uslovima poslovanja u periodu 2024. do 2028. godine u odnosu na prethodni petogodišnji period, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Prema ovoj oceni, Srbija je napredovala za 0,72 indeksna poena, a napredak je, kako se navodi, u najvećoj meri rezultat popravljanja makroekonomskog okruženja.

U izveštaju se ističe da je Srbija uspela da privuče značajne strane direktne investicije koje su bile usmerene u sektore s višim stepenom dodate vrednosti, što je doprinelo privrednom rastu i povećanju ukupnih investicija.

Navodi se i da je jačanje makroekonomskih politika i institucija doprinelo stabilnosti tržišta.

Economist Intelligence Unit izračunava i objavljuje indeks poslovnog okruženja na osnovu 91 pokazatelja, koji su podeljeni u 11 kategorija, čime se meri atraktivnost jedne zemlje ocenjujući njeno poslovno okruženje.

Važnost ovog indeksa leži i u činjenici da se ocena odnosi na period od narednih pet godina, u ovom slučaju za period od 2024. do 2028. godine.

S obzirom na to da indeks obuhvata veliki broj faktora koji ocenjuju i kretanja u budućnosti, prethodna iskustva pokazuju da se u zemljama koje najviše napreduju na listi može očekivati nastavak rasta realnog bruto domaćeg proizvoda i investicione potrošnje, kao i daljeg privlačenja stranih direktnih investicija.

Autor: blic.biznis.rs