Nagrada Momo Kapor će biti uručena na svečanosti u ponedeljak, 8. aprila, sa početkom u 12 časova 😊

Dobitnik ovogodišnje nagrade Momo Kapor za književnost je Đorđe Matić za roman Niotkuda s ljubavlju, a odluku o tome jednoglasno je doneo eminentni žiri u sastavu Muharem Bazdulj, književnik (predsednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik. 

Foto: Zadužbina M.K./Ljiljana Kapor

Žiri je u uži izbor uvrstio 4 izvanredna romana, tako da je bilo teško doneti odluku. U obrazloženju žirija se navodi 👇:

Mnogo pre nego je roman Niotkuda s ljubavlju razmatran u kontekstu književne nagrade "Momo Kapor", o njemu je, između ostalog, zapisano: "Mnogo je u knjizi instanci dirljive nenametljive erudicije, koja pokriva jako veliku simboličku teritoriju: od Krleže i Crnjanskog do Mome Kapora i Marine Tucaković".

Žiri primećuje da prosečan čitalac ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim delima, ali konstatuje da su zapravo i Kapor i Matić pre svega duboko odani svojoj kulturi 👇:

Ta kultura se u najvećoj meri preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života. Matić je veliki deo života proveo u egzilu, Kapor je bio svetski putnik. Nisu, dakle, bili, da se poslužimo tim Kaporovim naslovom ‘provincijalci’, ali nisu bili ni naličje istog novčića: naivni adoratori svega tuđeg i dalekog.
Za razliku od mnogih ovdašnjih pisaca svoje generacije, Kapor nije patio za takozvanom globalnom slavom. Mada mu je hvalospeve pevao jedan Klaudio Magris, njemu su važniji bili njegovi čitaoci, obični i naški: od prodavačice sa Kalenića koja ga čita nedeljom u Politici do onog gastosa sa bauštele koji se u zavičaj prvi put vraća avionom, pa čita Mominu priču u JAT-ovoj reviji. Vrlo slično osećanje sveta slika Matić u svojoj pesmi o Galileu Galileju i njegovim Firentincima.
Na kraju, ali ne i najmanje važno, u nekim srećnijim vremenima, Momo Kapor je bio najprepoznatljivija književna veza Beograda i Zagreba. U vremenima ružnijim, na njegovom tragu je Đorđe Matić, na relaciji Zagreb-Beograd - zaključuje se u obrazloženju žirija.

Nagrada Momo Kapor će Đorđu Matiću biti uručena na svečanosti u ponedeljak, 8. aprila, sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada. Nagrada se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice i novčanog iznosa koji dodeljuje Erste Banka, višegodišnji pokrovitelj književne i likovne nagrade Momo Kapor, osvedočeni prijatelj kulture, umetnosti i savremenog kulturnog stvaralaštva na našim prostorima. Pružajući podršku kvalitetnim kulturnim i umetničkim sadržajima, Erste Banka istovremeno podržava očuvanje naše tradicije i kulturnog nasleđa i njegovih umetničkih vrednosti, kako bi stvorila jaku osnovu za kreiranje otvorene i dinamične kulturne stvarnosti i jedinstvenog kulturnog identiteta naše zemlje.

Foto: Anja Zelić/Anja Zelić

Đorđe Matić, pesnik, esejista i romanopisac je 7. nosilac izuzetne nagrade za književnost Momo Kapor. Nakon studija italijanske i engleske književnosti na univerzitetu u Amsterdamu pisao je za mnogobrojne medije s područja bivše Jugoslavije, a tokom poslednjih 10 godina je objavio 8 knjiga. Izuzetno su zapažene njegove knjige poezije i eseji, od kojih je nekoliko posvećeno popularnoj muzici sa ovih prostora, ali i srpskoj kulturi. Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije i koautor trojezičnog muzičkog priručnika za world music scenu. 

Foto: Jovica Drobnjak/Jovica Drobnjak

Priredio je nekoliko knjiga publicistike, kao i nekoliko knjiga iz oblasti istorijskih nauka. Osim na srpskom i hrvatskom, pisao je i na holandskom i francuskom jeziku. Stalni je saradnik zagrebačkog časopisa Prosvjeta i portala Oko Radio Televizije Srbije. Član je Hrvatskog društva književnika i SKD Prosvjeta. Rođen je i odrastao u Zagrebu, a trenutno sa porodicom živi u Poreču.

Autor: Redportal.rs