Manje čvrstog leda na polovima znači više mase oko ekvatora, odnosno oko središnje linije Zemlje

Nova studija pokazuje da gubitak leda izazvan klimatskim promenama toliko preraspoređuje masu Zemlje da može uticati i na promene u njenoj rotaciji.

Usporavanje Zemljine rotacije može posledično uticati na to kako merimo vreme.

Studija koju je izvestio NBC Njuz otkrila je da otapanje polarnog leda – trend ubrzanja uzrokovan prvenstveno klimatskim promenama izazvanim ljudskim faktorom – usporava rotaciju Zemlje nego što bi to bilo u normalnim uslovima.

Autor studije Dankan Agnju, geofizičar sa Skrips instituta za okeanografiju na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu, rekao je da se kako se polarni led topi, Zemljina koncentrisana masa menja.

Promena, zauzvrat, utiče na ugaonu brzinu planete. Agnju je dinamiku ovog procesa nazvao "klizavom". Manje čvrstog leda na polovima znači više mase oko ekvatora, odnosno oko središnje linije Zemlje.

- Ono što se dešava sa otapanjem leda je da pretvara čvrstu masu u vodu, a tečnost se seli na druga mesta na planeti - rekao je Tomas Hering, profesor geofizike na Tehnološkom institutu u Masačusetsu koji nije bio uključen u novu studiju.

Studija sugeriše, drugim rečima, da je ljudski uticaj ogroman.

- Čak i za mene je nekako impresivno da smo uradili nešto što merljivo menja brzinu Zemljine rotacije - rekla je Agnju i dodala da se dešavaju stvari koje su bez presedana.

Njegova studija, objavljena u časopisu Nature, sugeriše da klimatske promene igraju dovoljno značajnu ulogu u Zemljinoj rotaciji da se izbore sa trenutnim trendom. Zbog kombinacije faktora, Zemlja je počela da se okreće brže poslednjih decenija, što je privremeni trend koji je podstakao naučnike po prvi put da razmotre oduzimanje "negativne preskočne sekunde" od satova širom sveta 2026. godine.

Ali topljenje polarnog leda odložilo je tu mogućnost za oko tri godine, navodi Agnev. Ako organizacije za merenje vremena na kraju odluče da dodaju negativnu prestupnu sekundu, prilagođavanje bi moglo poremetiti računarske mreže.

Razlog zašto su prilagođavanja preskočne sekunde istorijski bila potrebna je taj što se čak i bez klimatskih promena dnevna rotacija Zemlje kretala sporije tokom miliona godina, iako može izgledati konstantno.

Autor: redportal.rs