Sve više Amerikanaca koristi ovu aplikaciju

Više od pola miliona Amerikanaca preuzelo je rusku aplikaciju Telegram za samo četiri dana, od prošle srede do nedelje, posle gašenja naloga Donalda Trampa na Tviteru i uklanjanja aplikacije Parler. Telegram je tako postao druga najtraženija aplikacija u SAD jer Amerikanci traže alternativu velikim korporativnim društvenim mrežama.

Telegram, društvena mreža i servis za sigurnu razmenu poruka, koja je nastala u Rusiji, preuzeta je 545.000 puta u periodu između srede 6. januara i nedelje 9. januara, tri puta više nego u istom periodu prethodne sedmice, saopštila je američka tv stanica Foks Njuz.

Njujork tajms piše da je masovni egzodus Amerikanaca ka drugim društvenim mrežama usledio jer je njih teže kontrolisati nego tradicionalne, kao što su Fejsbuk ili Tviter, ali i zbog politike kažnjavanja korisnika koju sprovode mejnstrim društvene mreže. Telegram je u poslednjih 72 sata dobio 25 miliona novih korisnika, rekao je osnivač ove mreže Pavel Durov.

Foks Njuz navodi da je ruski Telegram u velikoj meri profitirao jer korisnici masovno napuštaju američku aplikaciju za razmennu poruka Vocap, u vlasništvu Fejsbuka, zbog izmene uslova korišćenja kojima je narušenja privatnost korisnika.

Kao i Signal, Telegram omogućava svojim korisnicima slanje tekstova, video zapisa i audio ili slikovnih poruka pomoću 256-bitne simetrične AES enkripcije. To je jedna od 10 najpopularnijih aplikacija na svetu, sa više od 500 miliona aktivnih korisnika.

Osnovali su ga ruski preduzetnici i braća Nikolaj i Pavel Durov. Telegram ne zarađuje putem oglasa, za razliku od drugih društvenih mreža, ističući da trećim licima "nikada" neće pružiti pristup korisničkim podacima.

Autor: redportal.rs

#SAD

#Telegram

#aplikacija

#rusija