Žene ispraćale ratnike, ali se i hrabro borile za otadžbinu ❤️

U Domu Vojske Srbije u Beogradu sinoć je otvorena izložba Srpske heroine u Velikom ratu.

Izložbu je otvorila Tamara Vučić, supruga predsednika Republike, koja je podsetila da se u Vojnom muzeju čuva slika Ispraćaj Miloša Golubovića na kojoj su prikazane majka i supruga sa detetom kako ispraćaju ratnika:

Ova slika, simbolično smeštena u osvit Velikog rata, ne nudi odgovore, samo nagoveštaj i pitanja. Odgovor je donela istorija tog globalnog sukoba koju su svojim životima, rukama, suzama, krvlju i znojem ispisale mnoge znane i neznane žene. One koje na rubovima velikih sukoba trpe svoju ratnu priču, nimalo lakšu od one u rovovima. One su ispraćale muževe i sinove, braću i očeve, u strahu i u nadi, boreći se da preživi makar ona iskra porodice koja još nije stasala za juriše i odbrane. 😔
View this post on Instagram

A post shared by Tamara Vučić (@tamara.vucic.serbia)

IZVOR: IG / @tamara.vucic.serbia

Ukazala je i na činjenicu da su se u redovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu nalazile i žene kao ravnopravne ratnice na linijama fronta:

Mala Srbija u bici sa Golijatima svetske ratne mašinerije primila je u svoje redove i njih nekoliko koje su hrabro pošle na branik otadžbine, menjajući tako zauvek genetski kod žena sa naših prostora. ⚔️

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka zdravlja dr Danica Grujičić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministarka za brigu o porodici i demografiju dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, narodni poslanici i predstavnici crkava i verskih zajednica.

Izložba će biti otvorena do 30. aprila, a njeni autori su dr Bojana Ilić iz Vojnog muzeja, dr Petar Đurđev iz Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva i Jelena Knežević iz Medija centra Odbrana.

IZVOR: YT / Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Autor: redportal.rs