Evo koji suplement je u pitanju 👇

Još dva smrtna slučaja povezana su sa konzumiranjem dodataka ishrani od crvenog kvasca, saopštila je danas kompanija Kobajaši.

Japansko ministarstvo zdravlja je juče saopštilo da se smrt dve osobe i više od 100 hospitalizacija u Japanu dovodi se u vezu sa konzumiranjem dijetetskih suplemenata crvenog kvasnog pirinča farmaceutske kompanije Kobajaši, prenosi Kjodo.

Proizvođač lekova iz Osake je prijavio u sredu da je jedna osoba umrla od bolesti bubrega nakon što je očigledno uzimala suplemente beni-kodži oko 3 godine. 😧

Drugi smrtni slučaj prijavljen je Ministarstvu zdravlja, rada i socijalnog staranja nakon otvaranja istrage u kompaniji.

Prema ministarstvu, Kobajaši je saopštio da je 106 osoba hospit

Ministarstvo sumnja da je u proizvodima prisutna toksična supstanca, ali kompanija za sada nije u mogućnosti da utvrdi konkretan uzrok, prenosi Telegraf.rs.

Kompanija Kobajaši je prošlog petka saopštila da je dobila izveštaje o bolestima povezanim sa njegovim proizvodima i povukla je sa tržišta pet od njih, uključujući oko 300.000 pakovanja svojih suplemenata beni-kodži.

Kompanija je pozvala kupce da prestanu da koriste beni kodži pilule koje su reklamirane kao suplement za smanjenje holesterola i krvnog pritiska.

Ta pilula je zapravo pirinač fermentisan vrstom crveno-ljubičaste plesni (monascus purpureus) koja se koristi i kao boja za razne prehrambene proizvode.

Iz kompanije Kobajaši sumnjaju da je problem nastao nedetektovanjem toksične supstance u buđi, a pogođene mušterije su prijavile simptome poput promenjene boje urina, otečenih udova i umora.

- Iako revnosno utvrđujemo činjenice i uzročne odnose, želimo ovo da objavimo radi brzog otkrivanja informacija. Naša kompanija je uvek stavljala zdravlje mušterija na prvo mesto i iskreno se izvinjavamo povodom ove situacije - rekli su iz Kobajašija.

Autor: Telegraf.rs