Na ceremoniji dodele došlo do manjeg incidenta 🏆🎥

Slavni glumac Marlon Brando dobio je priznanje Oskara za najbolju mušku ulogu u kultnom filmu Kum, ali se na dodeli 27. marta 1973. godine nije pojavio!

Umesto da lično primi najprestižnije glumačko priznanje, Brando je na dodelu poslao Sašin Litlfezer, američku glumicu indijanskog porekla koja se borila za prava američkih starosedelaca. Ona se na dodeli pojavila u pratnji Brandove sekretarice, odevena u indijansku nošnju i sa kosom koja je bila upletena u indijanske perlice.

Kada je pročitano Brandovo ime, na binu je izašla Sašin. Glumac Rodžer Mur, voditelj ceremonije, pružio joj je statuu Oskara, ali je ona podigla ruku u znak odbijanja i održala govor:

Zdravo. Moje ime je Sašin Litlfezer. Ja sam Apač i predsednica Nacionalnog komiteta za afirmativnu sliku o američkim starosedeocima. Predstavljam Marlona Branda ove večeri i on me je zamolio da vam održim vrlo dug govor koji sada ne mogu da održim, zbog vremena, ali će mi biti drago da ga podelim novinarima nakon događaja, o tome zašto on sa žaljenjem ne može da primi ovu velikodušnu nagradu. ☝🏻 Razlozi za to jesu tretmani američkih Indijanaca danas u filmskoj undustriji i na televiziji u reprizama filmova, kao i zbog nedavnih događaja u Vundid Niju. 📺 Molim vas da u ovom trenutku nisam narušila ovo veče i da će se u budućnosti naša srca i naše razumevanje sresti s ljubavlju i velikodušnošću. Hvala vam u ime Marlona Branda. ❤️

Nakon govora, Sašin je novinarima prenela Brandov izvorni govor. Kasnije je ispričala da joj je reditelj Hauard Koč rekao da ima samo 60 sekundi za govor, posle čega može biti udaljena sa scene i uhapšena. Govorilo se i da je Džon Vejn pokušao da je fizički ukloni sa scene, ali su ga u tome sprečila šestorica pripadnika obezbeđenja. Međutim, ovi navodi su kasnije osporeni od strane istoričara.

IZVOR: YT / Oscars

Autor: redportal.rs