Upotrebio svoja Bonska ovlašćenja

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, saopštio je odluku o nametanju izmena Izbornog zakona BiH, pozivajući se na Bonska ovlašćenja.

Šmit se novinarima obratio u sedištu Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu i poručio da ovo radi "zarad svih građana BiH".

- Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti pre mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH - rekao je Šmit.

Objavljujući odluku kojom donosi izmene Izbornog zakona BiH, Šmit tvrdi da je to u skladu sa njegovim mandatom i Bonskim ovlašćenjima.

Prema njegovim rečima, izmene podrazumevaju da Centralna izborna komisija BiH imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora.

- Cilj tehničkih izmena su transparentniji i fer izbori. Birači ne mogu čekati da vide hoće li doći do dogovora stranaka 10 ili 15 godina. Ja bih bio srećniji da smo mogli naći određenu mogućnost da se dođe do izmena zakona direktno od odgovornih stranaka odnosno vlasti i parlamenta. Ljudi imaju pravo da njihov glas bude sigurno prebrojan - rekao je Šmit i istakao da su donete izmene važne za evropski put BiH.

Autor: rts.rs