Francuski predsednik Makron je izjavio da Francuska "nema granica i crvenih linija" po pitanju pomoći Ukrajini

- Izjave zvaničnika pojedinih članica NATO-a o slanju vojnih trupa u Ukrajinu povećavaju rizik od novog svetskog rata - izjavi je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

- U ovako kritičnoj situaciji nisu samo akcije te koje imaju značaj, već i reči imaju ogroman značaj. Dakle, kada je reč o izjavama o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu u ime određenih država članica NATO-a, to je zaista opasno, jer mi ne želimo da gledamo tu pretnju i zastrašujući rizik od izbijanja svetskog rata koji se približava - rekao je Sijarto, prenosi TASS.

Tokom sastanka sa opozicionim liderima početkom marta, francuski predsednik Emanuel Makron je ponovio da Francuska "nema granica i crvenih linija" po pitanju pomoći Ukrajini, što uključuje i potencijalno slanje kopnenih trupa.

Foto: Shutterstock.com/Tomasz Makowski

Njegove reči oštro su kritikovali brojni NATO partneri, uključujući Nemačku, kao i političke partije u Francuskoj.

Lideri svih političkih partija optužili su Makrona za uvlačenje Pariza u sukob, za neozbiljnost, a takođe su mu zamerili što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom.

Nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus rekli su da Berlin neće slati svoje trupe u Ukrajinu, a Šolc je naglasio da zemlje NATO-a u celini to neće učiniti.

Autor: Novosti.rs