U izveštaju se navodi da postoje razlozi da se veruje da je Izrael izvršio tri od pet dela definisanih kao genocid

Frančeska Albaneze, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava na palestinskim teritorijama, ocenila je u svom izveštaju koji podnosi danas, da je Izrael u Pojasu Gaze počinio dela genocida i da bi mu trebalo uvesti embargo na oružje.

Izveštaj, u koji je Gardijan imao uvid, trebalo bi da bude dostavljen Savetu UN za ljudska prava.

Albaneze, italijanska pravnica i ekspert za ljudska prava, navela je u izveštaju da postoje "razumni razlozi" da se veruje da je Izrael izvršio tri od pet dela definisanih kao genocid: ubijanje Palestinaca, nanošenje ozbiljnih telesnih ili psihičkih povreda i "namerno stvaranje uslova za život sračunatih da dovedu do fizičkog uništenja" tog stanovništva u celini ili delimično.

- Ogromna priroda i obim izraelskog napada na Gazu i destruktivni uslovi života koje je on naneo otkrivaju nameru da se Palestinci fizički unište kao grupa - navodi se u izveštaju Albanezeove, a prenosi RTS.

Izrael je u februaru izdao zabranu izdavanje viza Albanezeovoj, nakon što je ona rekla da masakr izraelskih civila 7. oktobra, kojim je započet rat u Pojasu Gaze, nije akt antisemitizma.

- Žrtve 7. oktobra nisu ubijene zbog pripadnosti jevrejskoj veri, već kao odgovor na izraelsko ugnjetavanje - napisala je Albaneze na društvenoj mreži Iks 10. februara.

Diplomatsko predstavništvo Izraela u Ženevi saopštilo je da ta zemlja "u potpunosti odbacuje izveštaj" i opisalo ga kao "produžetak kampanje koja nastoji da potkopa samu jevrejsku državu".

- Izraelski rat je protiv Hamasa, a ne protiv palestinskih civila - navodi se u saopštenju u kome se kritikuju, kako kažu, "nečuvene optužbe" Albanezeove.

Gardijan podseća da Međunarodni sud pravde u Hagu trenutno razmatra slučaj koji je pokrenula Južna Afrika na osnovu Konvencije o genocidu iz 1948. godine.

Sud je u januaru naložio "privremene mere" sa ciljem da ograniči rizik od genocida dok razmatra presudu, pozvao na akciju protiv izraelskih političara koji koriste genocidnu retoriku i zatražio slanje veće humanitarne pomoći.

U izveštaju Albanezeove navodi se da je Izrael pokušao da sakrije svoje "eliminaciono vođenje neprijateljstava", tako što ga je maskirao jezikom međunarodnog humanitarnog prava i označava građane Gaze u celini kao "teroriste" ili "one koji podržavaju teroriste".

Upotreba takvog jezika, navodi se u izveštaju, transformisala je "sve i svakoga u metu ili u kolateralnu štetu, što znači da mogu biti ubijeni ili uništeni".

U izveštaju se, takođe, preporučuje da države članice UN "odmah uvedu embargo na oružje Izraelu, pošto se čini da nije ispoštovao obavezujuće mere koje je naredio Međunarodni sud pravde."

Autor: Rts.rs