Nećemo u NATO nikada, čuvaćemo i štitićemo svoju vojnu neutralnost, poručio je Vučić ☝

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, u Prokuplju, na Trgu Topličkih junaka. 👇

Obeležavanju su prisustvovali najviši državni zvaničnici, predstavnici Vojske Srbije, policije i verskih zajednica.

Izvođenjem kompozicije Vostani Serbije završena je centralna manifestacija obeležavanja 25 godišnjice početka agresije NATO-a.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podsetio je da je prva NATO bomba koja je pala na SRJ pala upravo na Prokuplje i ubila Bobana Nedeljkovića.

- Prva NATO bomba koja je ubila srpskog vojnika Bobana Nedeljkovića, pala je baš ovde. To sam rekao njegovom ocu, a šta ti je važnije, dete, sin, ili zemlja, dete ili otadžbina? Čak i kad mu se to najstrašnije što mu se dogodilo, nije mogao da odgovori na to pitanje. Oni su ubili Bobana zato što su hteli da nam unište otadžbinu, da nam unište Srbiju, da je raskomadaju i misle da su u tome uspeli. Prošlo je 25 godina i još se ne damo, još ne pristajemo na komadanje Srbije. Ima jedan mali narod u Evropi koji se i dalje ponosno i dostojanstveno drži, koji ne pristaje na naređenja i okupacije - naglasio je predsednik Srbije, kako piše Kurir.rs.

Predsednik je podsetio i da je mala Bojana Tošović umrla u očevim rukama.

- Večeras sam posetio porodicu male Bojane, najmlađe dete, beba koju je NATO ubio direktnom bombom-raketom, koja je uništila njihovu kuću. Bojana je imala 11 meseci, umrla je u očevim rukama. Otac je tada imao nepunih 30 godina. 💔

- Ono što su hteli da nam kažu jeste ne žalimo, mi smo svoj posao komadanja Srbije obavili. Ja im kažem niste, jača je Srbija i ovaj narod, ne možete da nam ukinete slobodu. I vazduh možete da nam ukinete, slobodu vam nećemo dati. ☝

- Odupiraćemo vam se dok dišemo, jer ne možete da nam ukinete slobodu, nikada nećemo dobrovoljno pristati da nam uzmete Kosovo i Metohiju - poručio je Vučić.

- I kad nam oni kažu ne brinite, žao nam je zbog civila. Stvarno? A nije vam žao vojnika i policajaca jedne suverene zemlje, koje ste ubijali. Neka vam Bog oprosti svaki greh, mi ih nikada nećemo zaboraviti. Njihovi životi su utkani u kamen budućnosti Srbije. Bez njih nismo ništa i to nikada ne smemo da zaboravimo - istakao je.

- Nećemo u NATO nikada, čuvaćemo i štitićemo svoju vojnu neutralnost. Nema čime Srbiju niste kaznili, ali ne možete da nam otmete pravo da živimo za svoju zemlju. Toplica je deo junačke Srbije, deo sa kojim ni jedan pedalj Srbije ne može da se poredi jer je ovde najviše junaka. Ovde su nam najveći junaci. Mala Srbija boriće se istinom, čašću, znanjem, svim što ima i čime raspolaže da sačuva svoju teritoriju, narod i svoju budućnost. Rezervnu otadžbinu nemamo i baš kao što je ova pesma rekla Volimo te otadžbino naša, neka živi budućnost Srbije! A vi svi prijatelji, pravi i lažni, hvala vam na svemu, Srbiju su pokušali da ugase, ali nikada nisu uspeli. I ova kiša je znak za preporod Srbije. Pre 25 godina je bio prelep dan, i tada su počeli da ubijaju. Pred vama je Srbija koja će znati da se sačuva i da se odbrani. Nadam se da ćemo se viđati mnogo boljim povodima, a Srbiju im nećemo dati. Živela Srbija! - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Autor: Kurir