Evo koliko grama dnevno će biti dozvoljeno kupiti 🧐

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila. 👇

Potom će od 1. jula klubovi kanabisa moći da uzgajaju marihuanu za ličnu upotrebu članova.

Zakon o tome, projekat Vlade kancelara Olafa Šolca, prošlog meseca je odobrio Donji dom Parlamenta, ali njegova sudbina je bila nejasna u Gornjem domu koji predstavlja 16 nemačkih državnih vlada i gde Šolcovoj socijalno-liberalnoj koaliciji nedostaje većina.

Gornji dom je mogao da ga odloži tako što bi ga poslao odboru koji posreduje u sporovima između dva doma Parlamenta što bi opoziciji s desnog centra omogućilo da ga u potpunosti zaustavi. Ali, protivnici plana nisu uspeli da sakupe većinu za to.

Foto: Unsplash.com/manish panghal

Zakon predviđa da je legalno da odrasli imaju do 25 grama marihuane u rekreativne svrhe i da sami uzgajaju do tri biljke. Taj deo zakona stupiće na snagu 1. aprila.

Stanovnicima Nemačke starijim od 18 godina biće dozvoljeno da se počevši od 1. jula pridruže neprofitnim klubovima kanabisa sa najviše po 500 članova.

Pojedinci će moći da kupuju do 25 grama dnevno ili najviše 50 grama mesečno, a mlađi od 21 godine do 30 grama mesečno.

Članstvo u više klubova neće biti dozvoljeno. Troškovi klubova biće pokriveni članarinom.

Zakon traži reviziju presuda i amnestiju onih kojima su već izrečene kazne za krivična dela u vezi s kanabisom. Regionalne vlasti brinu da će zato pravosuđe biti preopterećeno hiljadama slučajeva, kako piše Beta, prenosi 021.rs.

Opozicioni lider Fridrih Merc obećao je da će njegova stranka poništiti zakon ako pobedi na poslaničkim izborima u jesen 2025.

Autor: 021.rs / Redportal.rs