Više od 40% građana zadovoljno dosadašnjim radom Vlade 👍🏻

Na osnovu istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), 34,6% građana Crne Gore smatra da zemlja ide pravim putem, 31,1% pogrešnim, dok 34,3% nema stav.

Većina građana je zadovoljna rezultatima Vlade Milojka Spajića, odnosno njih 9,5% je veoma zadovoljno, a 31,5% uglavnom zadovoljno. Nezadovoljno je 22,9% i veoma nezadovoljno 13,2%.

Građani najviše veruju sistemu obrazovanja, policiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (51,3%). Od političkih institucija, građani imaju najviše poverenja u predsednika Crne Gore (45,3%), Vladu (42,5%) i Skupštinu (40,1%). Poverenje nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi dalo je svega 10,4% građana.

Političar koji uživa najveće poverenje jeste Jakov Milatović, kome su građani dali prosečnu ocenu 2,93. Za njim slede Milojko Spajić, Aleksa Bečić, Milo Đukanović, Milan Knežević i Dritan Abazović. Spajić i Knežević su najviše popravili svoju prosečnu ocenu u odnosu na rezultate istraživanja iz maja 2023. godine.

Foto: Instagram.com/ jakov_milatovic

Da se ove nedelje održavaju parlamentarni izbori, 26,3% građana glasalo bi za Pokret Evropa sad, a 26% za Demokratsku partiju socijalista. Za njima slede Nova srpska demokratija sa podrškom od 11,3%, Demokrate sa 10%, Bošnjačka stranka sa 5,3%, Demokratska narodna partija sa 4,2% i Ujedinjena reformska akcija sa 3,4%. Ispod cenzusa bi ostale Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate Crne Gore i Socijalistička narodna partija.

U odnosu na rezultate istraživanja iz maja 2023. godine, pad podrške od nešto manje od 3% beleži PES, dok DPS i koalicija ZBCG beleže rast.

Članstvo u Evropskoj uniji podržava 78% građana, a po 11% je protiv ili nema stav. S druge strane, podršku članstvu u NATO-u dalo je 49,5% ispitanika, 30,7% se izjasnilo protiv, a 19,7% nema stav.

Celokupne rezultate istraživanja možete pogledati na sajtu CEDEM-a.

Autor: redportal.rs