Nakon Sarine tragične smrti najavljena VELIKA PROMENA ☝

Nakon smrti Sare Petković (21) 9. marta ispred porodične kuće u Kaluđerici, dok je njena rodbina uporno zvala Hitnu pomoć, a oni su, pozivajući se na teritorijalnu pripadnost, prebacivali nadležnost i odgovornost s jednih na druge, pokrenuta je inicijativa da se uvede jedinstveni broj 194 za celu Srbiju. 🚑

Ovo je od Ministarstva zdravlja zatražila i porodica nesrećne devojke.

- Molimo da ispitate slučaj i sankcionišete odgovorne. Zahtevamo da broj 194 bude broj centrale koja će sama prebacivati pozive i slati najbliže ekipe kako bi budući pacijenti dobili pomoć što je pre moguće i kako ishodi ne bi bili kao ovaj - napisala je Sarina sestra Anđela u dopisu.

Sarina majka Dragana takođe veruje da bi, da je postojao jedinstveni broj 194, njena ćerka bila živa.

- Hitnoj je trebalo oko pola sata od našeg prvog poziva da dođe. Da su došli za 10 minuta, ona bi bila živa - kaže neutešna majka, prenosi Pink.rs, koja svakog dana ide ćerki na grob:

- Danas bi slavila tačno godinu dana kako je otvorila salon. Ceo život je bio pred njom. Zato je i važno da se ovo više nikome ne desi. Ona prva bi to želela.

Kaže zatražila je da se, kad se pozove 194, više ne prebacuje veza na neki dom zdravlja, a ovi na neki drugi i tako unedogled.

- Jedan poziv bi trebalo da reši sve. U Hitnoj bi trebalo da prate gde su koje ekipe i da šalju najbržu i najbližu bez obzira na teritorijalnu pripadnost. Takav sistem je urađen za vatrogasce i policiju i stvarno ne mogu da razumem zašto isto nije urađeno za Hitnu, koja je najčešće zapravo i najhitnija.

Umrežavanje hitnih službi u EU je davno završeno i svi koriste broj 112, a operateri odmah preusmeravaju pozive na najbliže ekipe. Hrvatska je, recimo, zadržala 194 i priključila se na sistem 112, tako da pozivom na bilo koji broj pomoć se dobija u najkraćem roku.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je za Kurir rekla da je istog trenutka kada su je obavestili o nemilom događaju naložila hitan izlazak inspekcije koja će utvrditi činjenice i o tome obavestiti porodicu i javnost.

Ona je rekla da se zalaže da zaživi jedinstveni broj 194 na celoj teritoriji naše zemlje.

- Apsolutno radimo na tome od početka mandata, to je veliki i kompleksan sistem. Cilj nam je da digitalizujemo sistem i uspostavimo jedinstvenu 194 liniju za celu Srbiju. U nekim sredinama i dalje Hitna pomoć funkcioniše preko fiksnih linija, to ćemo promeniti. Uskoro kreću i radovi na kompletnoj izgradnji i rekonstrukciji Hitne pomoći, koja će mojim kolegama omogućiti lakši rad, kao i centar za obuku i održavanje vozila. Potpisan je ugovor i odobrena su sredstva.

Autor: Pink.rs