📍 Takmičiće se 30. marta 2024.

Holandska atletičarka Sifan Hasan je mega zvezda svetske atletike, rekorderka i trkačica upisana u zlatnu istoriju ovog sporta. Iako ima samo 49 kg ona je čelična lejdi svetske atletike i stiže u srpsku prestonicu gde će se 30. marta 2024. takmičiti na Svetkom prvenstvu u krosu. 

Sifan Hasan, rođena 1. januara 1993. u Etiopiji. Takmiči se pod zastavom Holandije u koju se presesila sa njenih 15 godina. Specifičnost ove trkačice je njena svestranost u takmičenju i sjajnim rezultatima koje iza seve ostavlja na tim šampionatima koji su po svemu različiti, osim po tome što su trkački

Na Svetskom atletskom prvenstvu 2019. Hasan je osvojila titule na 1.500 m i 10.000 m 2019. postavši jedini atletičar (muškarac ili žena) u istoriji koji je osvojio oba takmičenja na jednom Svetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama. Ona je trostruka osvajačica medalja na Svetskom prvenstvu u dvorani, osvojila je zlato na 1500 m 2016, kao i srebro na 3000 m i bronzu na 1500 m 2018. Osvojila je 6 evropskih medalja (uključujući 2 titule u krosu) i jednu evropsku u dvorani. Trostruka je pobednica Dijamantske lige, pošto je 2019. obezbedila dupli trijumf na 1500 m/5000 m. U svom debiju na klasičnoj distanci od 26,2 milje, pobedila je na Londonskom maratonu 2023. 🏆🏆 Ima 6 evropskih rekorda (1500 m, 3000 m, 5000 m, 10.000 m, polumaraton, maraton) i još 3 holandska rekorda.

Na svetskim stazama širom planete napravili ste rezultate koje istorija atletike i trčanja nikada pre vas nije videla. Koji je recept vaših uspeha? 

Pre svega, volim da trčim, volim kretanje i igru. A ja sam radoznala osoba, pa želim da znam šta je moguće i volim da izazivam sebe. Radoznalost.

Na koje ste rezultate najponosniji?

Naravno, medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, posebno posle mog pada u trci na 1500 metara. Bila sam ponosna što sam ustala i što nisam odustala pri prvom kiksu.

Šta nam Hasan sprema u sezoni 2024, koje rekorde želi da sruši i postavi nove?

Nema konkretnih rekorda ove godine, samo dobar rezultat na Olimpijskim igrama u Parizu.

Šta očekuje od Olimpijskih igara u Parizu? 

Očekujem da vidim mnogo holandskih navijača u Parizu, dakle mnogo narandžastih i mnogo navijača. Zaista se radujem tome, pošto su Olimpijske igre u Tokiju bile zaista drugačije zbog koronavirusa.

Iako je dvostruka olimoijska šampionka, ne odustaje ni od takmičenja na korsevima. Posebno nas raduje njen dolazak u Beograd na prvenstvo sveta. Da li prvi put stiže u Beograd? 

Vraćam se u Beograd posle moje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u krosu U23 godinr 2013. Takođe, osvojila sam bronzanu medalju u ekipnoj konkurenciji U23 sa Holandijom. To je bila moja prva medalja za moju zemlju na međunarodnom prvenstvu.

Koji su planovi Sifan u budućnosti, koje snove još želi da dosanja?

Uvek tražim izazove, iz godine u godinu. Dakle, ove godine, moj fokus je na Olimpijskim igrama. Posle Olimpijade, ponovo ću početi da sanjam o sledećoj sezoni. Za mene je važno da izazovem sebe, sve dok sam radoznala motivisana sam.

Šta može da poruči mladim nadama atletike i trčanja u svetu? 

Izađi tamo, trči! Neka bude jednostavno. Uživajte u osećaju kretanja i slobode kada trčite. Izaberite inspirativno okruženje, postanite jedno sa prirodom i povedite svoje prijatelje i kolege u trci sa sobom da podelite trenutak i osećaj! Ja lično volim da trčim u šumi.

Da je na početku karijere, da li bi isti put izabrala? 

Da. Imala sam neuspeha, ponekad sam bila tužna i razočarana, ponekad jednostavno više nisam želela da radim, ali previše sam radoznala i previše avanturistički nastojena da bih odustala. Tako da sam nastavila dalje. Kažu da te pobeda čini sjajnim, ali zapravo gubitak te čini sjajnim, sve dok ne prestaneš.

Autor: Redportal.rs