Smanjenje kapaciteta Sjedinjenih Država za odvraćanje predstavlja najveći izazov njihovoj spoljnoj politici

Na optužbe Vašingtona da pregovara o prodaji uranijuma Teheranu vlada Nigera odgovorila je prekidom vojne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova odluka je još jedna pobeda u naporima Vladimira Putina da proširi ruski uticaj, dobrodošao podsticaj za Iran i veliki udarac američkim planovima u Africi. Osim toga još jedno je potvrđeno da Bajdenova administracija gubi sposobnost da "oblikuje međunarodne događaje", piše kolumnista Volstrit džornala Volter Rasel Mid.

Smanjenje kapaciteta Sjedinjenih Država za odvraćanje predstavlja najveći izazov njihovoj spoljnoj politici, svetskom miru i možda reizboru aktuelnog američkog predsednika. Poput strašila koje više ne odbija gladne ptice, Bajdenov tim gubi sposobnost da spreči "neprijateljske sile da nagrizu temelje svetskog poretka predvođenog Amerikancima“, konstatuje Mid.

On kritikuje američku vladu zbog navodnog planiranja smanjenja troškova za odbranu sledeće godine. Prema njegovim rečima, administracija američkog predsednika na taj način ohrabruje neprijatelje Vašingtona da "pojačaju svoje vojne planove ".

Slabljenje pozicije SAD na svetskoj sceni počelo je i pre nego što je Bajden preuzeo dužnost, ali njegova politika nije preokrenula pad.

Bela kuća je više puta donosila katastrofalne odluke — od haotičnog povlačenja trupa iz Avganistana do "zakasnele" pomoći Ukrajini, zbog kojih su saveznici i protivnici Ameriku videli kao "silu koja slabi i koju je lako zastrašiti", upozorava Mid.

Autor: redportal.rs