Niko spolja NE RAZUME osećanja i emocije SRPSKOG NARODA ☝🏻

Sudbina ostataka zgrada Generalštaba na uglu Nemanjice i Ulice kneza Miloša, srušenih u NATO agresiji 1999. godine, ponovo je tema u javnosti.

Grenel, bivši izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine, rekao je u intervjuu za Politiku da svi koji su uključeni u projekat relativizacije zgrada Generalštaba imaju neverovatnu osetljivost za istoriju ovog objekta i da niko spolja ne može potpuno da razume emocije srpskog naroda. Zbog toga, ističe Grenel, u središtu projekta treba da bude Memorijal koji će podsećati na istoriju zgrada Generalštaba:

Čast nam je da budemo partneri sa Srbima kako bismo ovu lokaciju pretvorili u višenamenski projekat svetske klase, čije bi središte bio Memorijal, kao mesto sećanja na njegovu istoriju.

Grenel navodi i da je rušenje Generalštaba značajan gubitak za Beograd i da mu je zato posebno drago što bi projekat njegove relativizacije vodili srpski stručnjaci, što bi bio i izraz poštovanja prema arhitekti originalnog zdanja Nikoli Dobroviću.

Autor: redportal.rs