Najzagađenija urbana oblast na svetu prošle godine bila Begusarai u Indiji

Samo sedam zemalja ispunjava međunarodne standarde za kvalitet vazduha, a smrtonosno zagađenje vazduha se pogoršava na mestima zbog oporavka ekonomske aktivnosti i toksičnog uticaja dima od šumskih požara, navodi se u novom izveštaju.

Od 134 zemlje i regiona obuhvaćene izveštajem, samo sedam – Australija, Estonija, Finska, Grenada, Island, Mauricijus i Novi Zeland – ispunjavaju smernice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o ograničenju za fine čestice u vazduhu koje emituju automobili, kamioni i industrijski procesi.

Ogromna većina zemalja ne ispunjava ovaj standard za PM2,5, vrstu mikroskopskih čestica manjih od širine ljudske kose koja, kada se udiše, može izazvati bezbroj zdravstvenih problema i smrti, rizikujući ozbiljne posledice po ljude, navodi se u izveštaju iKAir-a, švajcarske organizacije za kvalitet vazduha koja prikuplja podatke sa više od 30.000 stanica za praćenje širom sveta.

Iako je svetski vazduh generalno mnogo čistiji nego što je bio veći deo prošlog veka, još uvek postoje mesta gde je nivo zagađenja posebno opasan. Najzagađenija zemlja, Pakistan, ima nivoe PM2,5 više od 14 puta veće od standarda SZO, navodi se u izveštaju IKAir-a, a slede Indija, Tadžikistan i Burkina Faso.

Ali čak iu bogatim zemljama koje se brzo razvijaju, napredak u smanjenju zagađenja vazduha je ugrožen. Kanada, koja se dugo smatrala zemljom sa nekim od najčistijih vazduha u zapadnom svetu, prošle godine je postala najgora za čestice PM2,5 zbog rekordnih šumskih požara koji su opustošili zemlju, šaljući toksične supstance koje su završile širom zemlje i u Sjedinjene Države .

U međuvremenu, u Kini su poboljšanja kvaliteta vazduha prošle godine bila komplikovana oporavkom ekonomske aktivnosti usred pandemije, sa izveštajem koji je otkrio povećanje nivoa PM2,5 čestica od 6,5%.

- Nažalost, stvari su krenule unazad. Nauka je prilično jasna o efektima zagađenja vazduha, a ipak smo toliko navikli da imamo pozadinske nivoe zagađenja koji su previsoki da bismo bili zdravi. Ne vršimo prilagođavanja dovoljno brzo - rekla je Glori Delfin Hejms, izvršna direktorka iKAir-a za Severnu Ameriku.

Zagađenje vazduha ubija oko 7 miliona ljudi godišnje širom sveta – više nego SIDA i malarija zajedno – a ovaj teret se najviše oseća u zemljama u razvoju koje se oslanjaju na posebno štetna goriva.

Najzagađenija urbana oblast na svetu prošle godine bila je Begusarai u Indiji, utvrđeno je u šestom godišnjem izveštaju IKAir-a, gde su Indija dom četiri najzagađenija grada na svetu. Međutim, velikom delu sveta u razvoju, posebno zemljama u Africi, nedostaju pouzdana merenja kvaliteta vazduha.

SZO je snizila svoje smernice za „bezbedne“ nivoe PM2,5 čestica u 2021. na pet mikrograma po kubnom metru, a ovom merom mnoge zemlje, poput onih u Evropi koje su značajno očistile vazduh u poslednjih 20 godina, su zaostaje.

Ali čak i ove strožije smernice možda neće u potpunosti rešiti rizik od podmuklog zagađenja vazduha. Istraživanje koje su američki naučnici objavili prošlog meseca pokazalo je da ne postoji bezbedan nivo čestica PM2,5, pri čemu je čak i najmanja izloženost povezana sa povećanjem hospitalizacija zbog stanja kao što su bolesti srca i astma.

Autor: redportal.rs