Na panelima govorile su žene iz sveta kulture, medija, biznisa i diplomatije koje su podelile svoje iskustvo i mišljenje o poziciji žene na radnim mestima 🥰🥰

Women CEO Summit konferencija održana je u Beogradu 14. marta koja je posvećena jakim ženama koje se nalaze na vodećim pozicijima u svojim kompanijama.

Na panelima konferencije govorile su žene iz sveta kulture, medija, biznisa i diplomatije koje su podelile svoje iskustvo i mišljenje o poziciji žene na radnim mestima, o balansu koji žene moraju da kreiraju između posla i privatnog života i rodnoj ravnopravnosti.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Na panelu CEO Talks: Business govorile su Marija Matić, Dragana Orlandić, Danijela Gašparac, Violeta Jovanović i Marija Trivić koje su se dotakle pozicije žena na radnom mestu.

Foto: redportal.rs/redportal.rs

Marija Matić otkrila je da je "u svetu advertajzinga Srbija daleko ispred sveta zbog elikog broja žena koja rade u tom poslu". Dodala je da ona na radnom mestu ima isti pristup mentorstva i za žene i za muškarce. Marija se dotakla i teme balansa između privatnog i poslovnog života, i da su treninzi za pravljenja balansa između privatnog i biznis života su jako bitni za kompanije:

- Postoje trenuci kada žene odluče da se više posvete porodici i privatnim obavezama i to su momenti kada treba podržati žene. I tu svaka od nas treba biti svoja. Svaka žena ima svoju misiju i treba da odluči koja je to misija. Kompanija mora podržati privatne odluke. I privatne i biznis odluke. 

Danijela Gašparac govorila je o tome da je "jedna od veoma bitnih stvari o kojima treba da se priča i radi sa ženama asertivna komunikacija. To se odnosi na to da treba ohrabriti žene da traže beneficije i povećanje plate. Ovo se odnosi i na mlade devojke koje kreću sa karijerom, kao i one sa iskustvom u top menadžmentu kompanije".

Dragana Orlandić iz kozmetičke kompanije Dahlia dodala je da "mlade devojke treba da rade na svom samopuzdanju i ne treba da beže od mentorstva koji mnogo pomaže. I to ne mislim na početke, nego ceo život. Edukacija je nešto što je potrebno ceo život. Permanentno usavršavanje je jako bitno, i za žene i muskarce. Mlade devojke treba da prate trendove i da veruje u svoju autentičnost". Dragana je otkrila da žene često čekaju da dostignu nekih 70 odsto uspešnosti u radu da bi tražile unapređenje, dok muškarci to traže sa nekih 30 odsto uspešnosti.

Marija Trivić dotakla finansijskog ulaganja u žene. Kako je navela, vreme i novac su najveći problem i kompanije moraju više da investiraju jer žene, pored posla, imaju obaveze i oko kuće i da moraju da prave pauzu u momentu reprodukcije za šta često kompanije nemaju strpljenje.

Ona je navela da su se kompanije koje podržavaju žene kroz svoje projekte i koje pružaju ženama mogućnost napredovanja, pokazale veoma uspešnim. Takođe, Marija je navela da "kada su žene vođe timova, uvek traže manje novca za svoje usluge, a više za svoj tim i da je ovo istraživanje sprovedeno na ozbiljnom uzorku". Kako dodaje, "za razliku od muškaraca, žena prati tim i uvek traži više novca za tim".

Marija je dodala da je promocija žena, ne samo u biznisu već i u nauci, jedan vrlo naporan i težak decenijski proces, ali da je vredelo svakog trenutka jer danas u nauci imamo 70 odsto žena koje su rukovodioci.

Konferencija koja je održana u Palati umetnosti Madlena.

Autor: redportal.rs