Njegova kartica za vožnju važi još 6 meseci 😃

Sedamnaestogodišnji nemački tinejdžer ostavio je roditeljsku kuću da bi živeo u vozovima i putovao širom svoje zemlje.

Dok većina 17-godišnjaka tek počinje da razmišlja o ideji da napusti svoju kuću, Lase Stoli je već više od godinu i po dana sam. Ubedio je roditelje da mu dozvole da napusti njihov dom u Fokbeku u Šlezvig-Holštajnu kako bi se upustio u jedinstvenu avanturu života u vozu. Trebalo je mnogo ubeđivanja, ali su se na kraju složili, i poslednjih godinu i po nemački tinejdžer u suštini živi u vozovima, putuje širom svoje zemlje, radi kao samozaposleni koder tokom dana, i spava u noćnim vozovima.

- Živim u vozu kao digitalni nomad već godinu i po dana. Noću spavam u vozu Intercity Express (ICE) u pokretu, a danju sedim u sedištu, za stolom i radim kao programer, okružen mnogim drugim putnicima i putnicima. Putujem sa jednog kraja zemlje na drugi. Istražujem celu Nemačku - rekao je Lase za Business Insider.

Na put je krenuo 2022. godine, prodavši većinu svoje imovine i spakovavši ono što je preostalo u ranac od 36 litara koji od tada nosi sa sobom. Minimalizam i odupiranje želji za sticanjem novih stvari su suštinski deo njegovog životnog stila, jer mora sve da ponese sa sobom gde god da krene.

IZVOR: FB / Blick

- Izazov da se ne gomila sve više i više stvari je centralna komponenta minimalističkog života. Naročito sa rancem, brzo dostignete ograničenje prostora. Najvažnija stvar je moj laptop i moje slušalice za poništavanje buke, koje mi barem daju malo privatnosti u vozu - rekao je Stoli.

Nakon što je odlučio da želi da se iseli iz kuće kako bi usvojio nomadski način života, Lase Stoli se prijavio za nemačku šemu popusta na železnicu i kupio sebi Bahncard 100, što mu je omogućilo da uskače i izađe na bilo koji Deutsche Bahn na neodređeno vreme. On procenjuje da ga je ovaj neobičan životni aranžman koštao oko 10.000 evra godišnje, što ne zvuči mnogo, ali nije ni najpogodniji način života.

- Prvi meseci su bili teški i morao sam da naučim mnogo o tome kako je sve to funkcionisalo. Sve je bilo drugačije nego što sam zamišljao. Svake noći moram da se uverim da stignem na noćni voz, a ponekad moram veoma brzo da promenim raspored jer iznenada ne stiže - rekao je tinejdžer.

Ali život u vozovima takođe ima svoje prednosti, jer omogućava mladom nomadu da poseti skoro svaki deo Nemačke, od mora na severu do Alpa radi lepog pešačenja, kao i gradove poput Berlina i Minhena. Sve je udaljeno vozom, a on se navikao da putuje oko 600 milja dnevno. Procenio je da je prešao više od 300.000 milja vozovima otkako je napustio kuću svojih roditelja.

Uglavnom jede u salonima Deutsche Bahn na železničkim stanicama širom zemlje. Lična higijena je malo složenija, jer mora da se tušira ​​u javnim bazenima i rekreacijskim centrima.

Život u vozovima nije idealan, a Lase ne vidi sebe da to radi do kraja života, ali za sada radi, jer još uvek ima mnogo Nemačke da vidi. Osim toga, njegova Bahncard 100 kartica i dalje važi 6 meseci.

Autor: redportal.rs